Actualitate

Gazul rusesc, subiect fierbinte pentru UE, dar cum rămâne cu petrolul? – strategia periculoasă a Rusiei

Sectorul rafinăriilor din Europa a fost grav afectat de o combinaţie între preţul ridicat al petrolului, cererea scăzută şi profiturile mici, ceea ce a determinat numeroase companii să îşi vândă unităţile, pe care Rusia le tot cumpără de la o vreme încoace, scrie Euractiv.com.

De exemplu, Lukoil Rusia deţine rafinării în Italia, Olanda, Bulgaria şi România. De asemenea, experţii UE suspectează că şi Gazprom Neft, compania din domeniul petrolului controlată de gigantul Gazprom, mai are câteva rafinării.

Astfel, Comisia Europeană (CE) va face public un raport, săptămâna viitoare, referitor la planurile de îmbunătăţire a securităţii energetice din regiune, că răspuns la criză din Ucraina, ţară de tranzit pentru jumătate din gazul pe care Rusia îl exportă în Uniunea Europeană.

Printre aspectele care trebuie să fie monitorizare îndeaproape, în document se menţionează faptul că Rusia deţine numeroase rafinării în UE.

Ţările europene se bazează pe gazele ruseşti pentru 27% din consum, în vreme ce petrolul exportat de Rusia în Europa ajunge la 30% din consum.

Cea mai mare ameninţare legată de livrările de gaz rusesc în Europa este reprezentată de dispută dintre Rusia şi Ucraina, care are o datorie de miliarde de dolari şi care a fost ameninţată de oficialii de la Moscova că livrările de gaze vor fi sistate dacă nu plăteşte factură la gaz în avans.

Deocamdată nu există o ameninţare imediată referitoare la livrările de ţiţei, în condiţiile în care Rusia nu are capacitatea de a rafina petrolul pe care îl produce, bazându-se astfel de rafinăriile din Uniunea Europeană, potrivit CE.

Totuşi, experţii europeni consideră că există o vulnerabilitate în acest sens, motiv pentru care planul pe termen lung include creşterea eficienţei combustibililor şi creşterea folosirii maşinilor electrice şi a carburanţilor alternativi.

Sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *