CSI / Rusia

Generalul Mick Rayan explică de ce rușilor le va fi foarte greu să se retragă cu succes din Herson: „Sunt multe lucruri care pot merge rău pentru ei”

Institutul pentru Studiul Războiului a spus sâmbătă dimineață că a început retragerea rușilor din vestul regiunii Herson. Forțele rusești intenționează probabil să continue această retragere în următoarele câteva săptămâni, dar ar putea avea dificultăți în a se replia în mod ordonat dacă forțele ucrainene aleg să atace, a explicat ISW.

Generalul Mick Ryan explică de ce retragerea va fi dificilă pentru ruși:

„Undeva, în cartierul general al unei armate combinate rusești din sudul Ucrainei, un ofițer de stat major scoate la iveală manualul doctrinar pentru a planifica o retragere ordonată a forțelor rusești înapoi peste Nipru.

De ce se efectuează retrageri și care sunt considerentele lor?

Retragerile, care sunt considerate o „operațiune retrogradă” în doctrina armatei americane, sunt concepute pentru a permite unei forțe să se desprindă de inamic și să se redesfășoare într-o nouă misiune sau într-o nouă locație, reducând în același timp la minimum pierderile.

Citatul următor din doctrina armatei australiene este, de asemenea, util: `Retragerea este o sarcină folosită în mod regulat în timpul apărării mobile sau de întârziere a îndeplinirii obiectivului general de reluare a acțiunii ofensive… ar trebui tratată ca o tactică de rutină, mai degrabă decât ca un semn prevestitor de dezastru.`

Pentru ruși, motivele pentru retragerea înapoi peste Nipru ar putea include dificultățile de reaprovizionare, nevoia acelor trupe pentru misiuni mai importante și probabilitatea ca menținerea pozițiilor actuale să ducă la distrugerea lor.

Este vital să ascunzi de inamic ce faci, dar…

Știu că rușii nu au fost foarte buni la a-și urma propria doctrină în acest război. Dar, odată ce se ia decizia de retragere, care sunt considerentele de planificare?

În primul rând, disimularea este vitală. Realitatea este însă că e dificil să ascunzi inamicului o intenție de retragere.

La un moment dat, devine evident ce se va întâmpla.

Cu toate acestea, o anumită disimulare ar putea fi realizată prin patrule intensificate, tiruri de sprijin sporite, momeli, simularea activităților normale și disciplină în domeniul comunicațiilor.

Pentru rușii de pe malul vestic al Niprului, acest lucru va fi dificil, dar nu imposibil.

Ordinea corectă de retragere este vitală

Un al doilea aspect de luat în considerare se referă la ordinea în care se va desfășura retragerea. Această chestiune include când și cum să se evacueze stocurile logistice, cartierul general, elementele de recunoaștere și forțele de luptă terestre.

Aceasta va depinde de loc și de puterea cu care inamicul presează forța care urmează să se retragă.

Pentru ruși, obținerea acestei secvențe corecte va fi vitală. Ei vor trebui să găsească un echilibru între păstrarea forței lor și folosirea acesteia pentru a ține în loc forțele ucrainene care avansează.

Ei au nevoie de suficiente forțe pentru a preveni o debandadă, dar nu atât de multe încât să piardă o mare parte din forțe.

Unii vor dori să fugă mai repede

O a treia problemă pentru Rusia va fi perturbarea capacității ucrainenilor de a interveni în procesul de retragere.

Ar trebui să ne așteptăm să vedem o amplificare a apărării aeriene, a bruiajului și a artileriei folosite de rușii care se retrag, precum și un sprijin aerian mai mare.

De asemenea, este posibil ca aceștia să folosească civili ca scuturi umane.

Un al 4-lea considerent va fi comanda și controlul. Nu este vorba doar despre cine este la conducere. Este vorba despre controlul unei retrageri ordonate în ordinea planificată.

Poliția militară este vitală pentru controlul spațiului rutier, pentru disciplina rutieră și pentru a se asigura că unitățile nu „părăsesc” pozițiile defensive înainte de termen.

Obținerea controlului înseamnă, de asemenea, o bună disciplină de luptă. Liderii tactici de la toate nivelurile trebuie să își mențină pozițiile până la ora de retragere care le-a fost atribuită.

Acest lucru poate fi foarte dificil atunci când există o puternică înclinație de a se deplasa în spate mai devreme decât prevede planul.

Iar această disciplină de luptă este cu atât mai probabil să se destrame cu cât dimensiunea forței de apărare rămase este redusă.

Conducerea și disciplina pe câmpul de luptă a Rusiei în acest război nu au fost foarte bune. Ne-am putea aștepta ca ultimele etape ale retragerii lor să fie haotice.

În ariergardă vor fi probabil forțe de blindate

În general, o forță care se retrage va dori să realizeze ceea ce se numește o „despărțire curată”. Aceasta este o dezangajare a inamicului într-un mod care evită capacitatea acestuia de a urmări și de a urmări forța care se retrage.

Râul Nipru va fi un element cheie al abordării de „separare curată” a Rusiei. Încă o dată, obținerea unei secvențe corecte de repliere a trupelor este esențială pentru a obține o retragere curată.

Va fi nevoie de multă artilerie (probabil de pe malul estic al Niprului), bruiaj și sprijin aerian. Și o mulțime de feriboturi pentru a transporta trupe și echipamente peste Nipru.

O parte esențială pentru a realiza o ruptură curată este o ariergardă eficientă. O forță de ariergardă poate ajuta la asigurarea unei desprinderi sigure pentru forța care se retrage și poate împiedica urmărirea de către inamic.

Mă aștept ca, în cazul rușilor, ariergarda să fie formată din forțe de blindate și de infanterie motorizată.

Aceste forțe se pot deplasa și lupta rapid și au mai multe șanse de a realiza o retragere curată și de a supraviețui pentru a traversa Niprul și a lupta și altădată.

Nu e exclus că noii mobilizați să fie lăsați să lupte și să moară

Cu toate acestea, am putea vedea, de asemenea, rușii „aruncând” trupele nou mobilizate pentru a rămâne, lupta, întârzia și muri pentru a câștiga timp pentru retragere.

În cele din urmă, o retragere de succes necesită o planificare și o coordonare excelentă. Dar aceasta este susținută de o bună conducere.

Conceptul pentru modul în care va fi organizată și executată retragerea trebuie să vină de la comandantul superior.

Sunt multe lucruri care pot merge rău pentru ei

Acest comandant superior trebuie să aibă o excelentă perspicacitate tactică, o bună înțelegere a terenului și o bună apreciere a capacităților forței care se retrage.

El trebuie să înțeleagă că o abordare greșită poate duce la pierderea întregii forțe aflate în retragere.

Având în vedere informațiile potrivit cărora rușii încep să se retragă, este posibil să vedem cum vor evolua aceste considerente pentru ei în următoarele zile și săptămâni.

Sunt multe lucruri care pot merge rău pentru ei. Iar pe urmele lor se va afla o forță terestră ucraineană hotărâtă și agresivă.

Ucrainenii vor fi dornici să distrugă sau să captureze cât mai mult posibil din forța rusă de pe malul vestic al Niprului.

Nu numai că acești ruși nu vor mai putea relua operațiunile ofensive în viitor, dar ar fi și un succes semnificativ în privința influenței strategice.

Și, în cele din urmă, capturarea malului vestic împiedică orice avans rusesc pe termen scurt asupra Odesei. De asemenea, va oferi un punct de lansare pentru viitoarele ofensive ucrainene pentru a elibera restul sudului țării, inclusiv a Crimeei.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *