Film

Generaţia protestului va deschide ediţia a X-a a Festivalului “Cronograf 2012”

În prima zi a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, începând cu ora 12:00, vor fi proiectate 4 filme din selecţia festivalului documentar din Bucureşti One World Romania 2012.  O parte din autorii acestor pelicule vor fi prezenţi la Chişinău. Publicul va avea ocazia să comunice de asemenea cu regizorul Alexandru Solomon, ale cărui documentare au fost premiate în străinătate. 

După proiecţia One World Romania, la ora 19.00, va începe ceremonia de deschidere a FIFD CRONOGRAF, ediţia a X-a. Filmul din deschidere – “Adevărata reţea socială / The real social network” (Marea Britanie, 2011) este un portret proaspăt al noii generații a protestului, crescută în era virtuală. Regizorii filmului au participat ei înșiși la mișcările protestatare britanice din 2010-2011, declanșate ca reacție la mărirea taxelor de școlarizare în universități. Timp de 6 luni au avut acces la întâlnirile secrete ale unui grup de studenți londonezi, care modificau sisteme de software, ocupau universități și închideau bănci. De-a lungul acestei perioade, au ajutat la închegarea unei mișcări care se reverberează și azi pe tot globul. Faptele prezentate în film pot fi foarte bine proiectate şi la R. Moldova, în contextul protestelor din aprilie 2009. 

Dat fiind faptul că an acest an, "Cronograf" va cresta pe răboj a zecea ediţie, OWH Studio, organizatorul acestui festival, a pregătit un program deosebit ce include pe lângă agenda filmelor în concurs, proiecţii tematice adresate, mai cu seamă, publicului preocupat de problemele sociale, în special, de condiţia umană în societatea modernă. În acest context, pe 14 mai, ora 14:00, la cinematograful Odean va avea loc proiecția tematică întitulată "Femeia între curaj și rezistență". Publicul va urmări 3 documentare axate pe problematica femeii şi condiţia ei în societate – discriminărea şi abuzului faţă de femei, lupta pentru emancipare, migraţia şi munca la negru. Fiecare film este o mărturie emoționantă despre curajul femeii și efortul ei de a se afirma în diferite societăți și civilizații. 

La ediția jubiliară a fesitvalul vor intra în competiţie 18 filme din 19 ţări la Secţiunea Principală, 7 filme din 3 ţări la Secţiunea cadRO şi 11 lucrări de la diferite posturi tv și studiouri independente din R.Moldova la Secţiunea Producţii TV Locale. Programul complet al festivalului este afişat pe cronograf.md

Timpul.md  (I.M.) 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *