Politică

George Damian: Kievul a renunțat la negocierile cu Moscova. A 70-a zi de război în Ucraina

  1. De câteva săptămâni nu au mai existat știri despre desfășurarea negocierilor directe Kiev – Moscova. Ultimele informații de la Moscova anunțau că Kievul a solicitat modificarea planului propus la Istanbul cu privire la statutul de neutralitate al Ucrainei. Președintele Zelensky a anunțat ieri că Ucraina intenționează să-și recucerească toate teritoriile aflate sub control rus în prezent și nu dorește o înghețare a conflictului. Retorica Kievului s-a modificat față de lunile februarie – martie când solicita negocieri și un acord de încetare a focului.
  2. Trupele ruse au intrat ieri în combinatul siderurgic Azovstal unde se găsesc ultimii apărători ucraineni ai orașului Mariupol. În timpul zilei de ieri au fost întrerupte comunicațiile Kievului cu militarii ucraineni din Azovstal, însă acestea au rost reluate. În centrul orașului Mariupol au început lucrări de curățare a molozului și îndepărtare a vehiculelor distruse, cel mai probabil în pregătirea unei manifestări în ziua de 9 mai.
  3. Au continuat ieri acțiunile ofensive ale rușilor la sud de Izium în direcția Slaviansk. Înspre Severodonețk rușii par că au preluat controlul asupra orașului Rubijne și au intrat în localitatea Voevodovka, de unde au început să bombardeze periferiile orașului Severodonețk.
  4. În noaptea de marți spre miercuri rușii au lansat 18 rachete de croaziere din Marea Caspică asupra mai multor ținte ucrainene, inclusiv în regiunea Transcarpatia. La granița dintre regiunile Herson și Nikolaiev continuă luptele, însă nu cu aceeași intensitate precum în Donbas.
  5. Ucraina nu va adera la UE mai devreme de 5- 10 ani, conform ministrei austriece pentru afaceri europene Caroline Edtstadler. Conform acesteia aderarea Ucrainei la UE va fi un proces de adaptare și nu poate fi vorba de o procedură accelerată de aderare a Ucrainei.
  6. Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria sunt împotriva impunerii unui embargou asupra petrolului rusesc în Uniunea Europeană, Rusia fiind principala lor sursă de aprovizionare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

1 comentariu

  1. Kievul a renuntat la capitulare,nu la tratative…
    Razboiul continua din cauza ocupantilor rusi care vor sa ocupe partea de est a
    Ucrainei cu iesirea la Marea Neagra.Da Ucraina ce sa faca,sa cedeze teritoriul sau
    fara lupte ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *