Actualitate

George Damian: Moldovenismul civic e o variantă ușor îndulcită de epurare etnică. Rațiunea fundamentală a creării RASSM a fost ofensiva împotriva României

Din capul locului: statul România nu are nici un fel de datorii față de statul Republica Moldova, dincolo de cele din tranzacțiile comerciale cuprinse în diverse înțelegeri. Nu există nici un fel de datorie morală sau istorică a statului România față de statul Republica Moldova.

Asta în primul rând pentru că statul Republica Moldova este esențial un stat inamic al statului România – inamiciția provenind din calitatea Republicii Moldova de stat continuator al Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești înființată în 1924. Rațiunea fundamentală a creării RASSM a fost ofensiva împotriva României, anexarea Basarabiei și impunerea sistemului sovietic-marxist în România. RASSM a fost creată în anturajul Armatei Roșii, este o idee militară la origini, a primit mai apoi binecuvântarea CC al PCUS și a intrat ulterior în siajul sovieticilor ucraineni de la Kiev. În RASSM au avut loc experimentele inițiale de „moldovenizare”, de principiu un proiect de epurare etnică a românilor, pus în mișcare ulterior la o scară mult mai mare în tot spațiul dintre Prut și Nistru.

RASSM și-a atins obiectivul: Basarabia a fost anexată la RASSM și a devenit parte a Uniunii Sovietice, iar România a fost sovietizată. Din RASSM au fost transferați în România „experții” care au pus în mișcare teroarea comunistă împotriva românilor, lipsește o lucrare care să-i înmănuncheze pe toți transnistrenii care au coordonat sistemul represiunii comuniste de la București. Proiectul militar al RASSM din 1924 a fost unul de succes.

Tradiția ofensivă și anti-românească a RASSM este continuată în Republica Moldova sub forma moldovenismului, indiferent de culoarea lui pro-rusă sau pro-europeană. Bineînțeles, Republica Moldova singură nu reprezintă o amenințare la adresa României, însă în calitate de vector al unui imperiu Republica Moldova poate deveni pana care spintecă bușteanul. Imaginea unui Igor Dodon care îi înmânează lui Putin o hartă a Moldovei Mari, de la Carpați până în Transnistria, reprezintă o declarație a unui proiect, posibil mult exagerat – dar asta nu-i scade nivelul de amenințare. Proiectul militar din 1924 are nevoie de susținerea unui imperiu pentru a se reactiva. Moldovenismul civic reprezintă o altă formă de amenințare, este o variantă ușor îndulcită de epurare etnică prin anihilarea identității românești dintre Prut și Nistru. Un eventual succes al moldovenismului civic nu ar face altceva decât să încheie proiectul început în 1924 și să dovedească că este posibilă smulgerea unei bucăți din spațiul românesc și epurarea etnică a populației de etnie română din zonă. Moldovenismul civic este periculos pentru identitatea românească tot cu sprijinul unui imperiu. Repet: Republica Moldova nu reprezintă o amenințare pentru România decât în condițiile în care elita politică a acestui stat acționează sub protecția și în calitatea de vector al unui imperiu.

Având în vedere toate cele de mai sus este destul de greu de imaginat că ar exista oarecare datorii morale sau istorice ale statului România față de statul Republica Moldova. Relațiile dintre București și Chișinău nu ar trebui să fie cu nimic diferite față de relațiile dintre București și Sofia. Confuzia perpetuată de elita politică de la Chișinău creează imaginea distorsionată a unei închipuite „datorii” a României față de Republica Moldova. Confuzia provine de la vocabular: Basarabia este o provincie românească a fostului principat medieval al Moldovei, nu are nici o legătură cu Republica Moldova moștenitoare a RASSM din 1924. Datoria istorică a României este față de provincia Basarabia, care se suprapune doar parțial actualei Republici Moldova. Iar termenului de Moldova pentru Republica Moldova este absolut abuzivă, o parte a întregului nu poate avea pretenția că reprezintă întregul în totalitatea sa.

Circulă o teză interesantă (și falsă) cu privire la abandonarea Basarabiei în 1940, este falsă pentru că România a intrat în Al Doilea Război Mondial pentru a recupera Basarabia. Nu a fost vorba de abandonare: românii s-au bătut pentru Basarabia, au murit cu sutele de mii pe front și în lagăre – dar au pierdut războiul. Așa zisa datorie a abandonării a fost plătită cu sânge. Teza asta de origine rusofonă am văzut-o recent reluată cu privire la Ardeal: statul român ar fi vinovat pentru retragerea din Ardealul de nord-vest, iar victimele terorii horthyste de aici ar trebui trecute în contul statului român pe cale de consecință. Apropierile Moscova-Budapesta via Chișinău sunt înduioșătoare, vorba lui Ion Gavrilă Ogoranu: „Mă! Ăștia ne cred proști!”

Datoria morală și istorică a României este față de cetățenii români oriunde s-ar găsi ei și față de cei care își asumă identitatea românească, restul sunt pe același plan cu celelalte popoare ale lumii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

comentarii

 1. Corect și perfect adevărat. Mulțumim pentru articol. Oare câți dintre cetățenii RM au sau vor avea curiozitatea să citească? Din cei ce vor citi câți vor înțelege adevărul? Din cei ce vor înțelege adevărul câți vor vrea să schimbe ceva în bine în sensul ăsta?

  1. Cel putin dintre cei pe care ii cunosc eu personal, precis nimeni. Vor spune ca sunt minciuni. Unii dintre ei au fost de curand sa demonstreze la meetingul lui Sor, ca a fost mai bine cu Dodon. Cam asta e situatia, domnule.

 2. Acesta este cel mai bun articol de presă pe care l-am citit vreodată.Timpule,felicitări pentru că ai publicat acest articol.

 3. Sigur, că un articol excelent. Iar ”Republica Moldova” intr-adevăr e o denumire abuzivă. Se putea măcar accepta ”Republica Moldova de Est”. Bietul teritoriu dintre Prut și Nistru a suferit mai multe epurări a celor mai strălucite personalități. Și până la 1991, și acum posturile-cheie (publice, economice, …) sunt ticsite de agenți-securiști (și ruși, și cozi de topor). Cantarean e denumit mitropolitul Chișinăului și întregii Moldove (!!!) . Situația cu ”cârtițele” nu e mai bună nici în România. Trebuie să recunoaștem, că Ion Iliescu de două ori a respins mâina întinsă a parlamentarilor de aici din primul parlament (pentru a lucra în direcția reunirii), iar lui Mircea Snegur i-a zis ”Intrați în CSI”.

 4. Da, avem foarte mult de lucru aici, în Basarabia. Pentru a ne ridica la un nivel acceptabil ca parte a națiunii române.

 5. O prima consecintza :::::
  Banii Romaniei trebue datzi numai
  partidelor Unioniste care la randul
  lor le vor da celor care voteaza UNIREA.
  A da bani prorusilior este o CRIMA,
  platitzi separatismul propagat de se
  paratistii guvernamentali.

 6. Excelent articol. Dl Daminan a reliefat starea de fapt cu onestitate. E bine ca a fost subliniat dualismul ruso-maghiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *