Actualitate

George Damian: PAS-ul Maiei Sandu a pierdut alegerile locale din Republica Moldova, scurt și la obiect

În presa din România nu prea avem știri relevante despre Republica Moldova, știrile au fost înlocuite de multișor cu propaganda partidului aflat la guvernare acolo, zona știrilor de peste Prut a fost ocupată la București de releele Chișinăului care transmit ce trebuie. TVR Moldova a fost înfeudată partidului de guvernare de la Chișinău și orice fel de analize serioase au fost înlocuite cu o serie de mituri: „Maia Sandu = Cuza cu fustă”, „națiunea civică modovenească”, „noi nu votăm geopolitic” și alte forme de delir de angoasă. Dacă vreți să vă faceți o idee despre ce se întâmplă dincolo de Prut mie unuia mi se pare că singura organizație media serioasă de acolo a rămas Radio Europa Liberă. Asta ca să înțelegem de ce Chișinăul „a pus macaroane pe urechi” Bucureștiului. Acum să vedem care-i treaba cu huibalaua alegerilor locale.

PAS-ul Maiei Sandu a pierdut alegerile locale din Republica Moldova, scurt și la obiect. PAS a luat cam 3 orașe și 100 de sate din 898 de primării, la o primă vedere. Principalele orașe au primari din opoziție. La primăria Chișinăului e cel mai vesel. Tradițional Chișinăul avea primar pro-român și pro-european, asta până când șmecherașii frezați din România au început să pompeze bani în catastrofa politică cu numele de Andrei Năstase, nu-l știți voi că l-a uitat toată lumea, e un băiat care declara la televiziunile ruse că și-a luat pașaport românesc ca să umble prin Europa fără viză. Andrei Năstase e băiatul care a pierdut primăria Chișinăului în fața lui Ion Ceban. La alegerile de ieri PAS a venit cu un băiat de partid, nici nu contează cum îl cheamă și Ion Ceban a câștigat primăria din primul tur. Un cadou superb pentru Ion Ceban care își consolidează poziția de lider al opoziției. Independenții care au luat primării pe ici pe colo nu cred că vor vrea să se lege la cap cu PAS, vor aștepta rezultatul alegerilor generale.

Problema PAS este aceeași cu a lui Andrei Năstase: nu a făcut nimic din ce a promis, iar ce a făcut sunt niște aiureli fără cap și fără coadă. Da, o mulțime de fete și băieți care se ocupă cu PR-ul politic au făcut ruble serioase de pe urma PAS, la imagine PAS stă brici. Însă în realitate reforma justiției e praf și pulbere, e așa o vânzoleală și o șerpărie dementă acolo că nu mai există nici o șansă să se întâmple ceva la modul real. Au trecut câțiva anișori fără să se facă ceva serios, de-acum a fugit puiul cu ața, nu mai face nimeni nimic în perioada care a mai rămas până la alegerile generale.

(Așa, niște gânduri despre cauza principală a eșecului în reforma justiției de la Chișinău. Legislația din Republica Moldova e alcătuită din câteva straturi care nu prea au legătură între ele: un balast masiv de factură sovietică, pentru că foarte multe legi de pe vremea aia nu au fost abrogate și produc încă efecte, apoi un strat de legislație haotică din perioada independeței peste care se suprapune o încercare de acordare cu legislația europeană – straturile astea nu se pupă în nici un fel între ele și rezultatul este un delir legislativ care permite aproape orice. Soluția ar fi fost o reformare masivă a legislației, ceva ce PAS putea face cu majoritatea parlamentară pe care a avut-o, în schimb ce a încercat PAS să facă a fost să-i înlocuiască pe oamenii lui Plahotniuc din justiție cu proprii săi oameni – a rezultat o încăierare generală cu strigături și tras de păr și nu s-a mai făcut nici o reformă).

Despre restul problemelor din Republica Moldova (Transnistria, economia, dezastrul demografic) nici nu mai are rost să vorbim. Băiatul care e responsabil cu problema transnistreană la Chișinău se apucase la un moment dat de stand-up comedy, ne zicea că problema transnistreană e ca și rezolvată: uite-acuș intră Ucraina în NATO, România e deja în NATO și Transnistria nu are nici o șansă prinsă în mijlocul NATO. Pică pară mălăiață în gura lui Nătăfleață, de ce s-ar mai osteni careva cu munca?!? Mde, Ucraina nu intră prea curând în NATO, acolo situația e gravidă și prezintă umflături.

Și acum urmează să vedem activarea echipelor de PR politic ale guvernării PAS de la Chișinău. Va fi aceeași narațiune: pericolul rusesc amenință Republica Moldova, rușii au pompat bani și au cumpărat alegătorii, e nevoie de educație civică, noi susținem calea europeană a Republicii Moldova, mai băgați niște euroi în mass-media independentă. Suntem în budă până la urechi, faceți ceva ca să ne scoateți de aici! Noi nu avem nici o vină, așa e viața, tristă și plină de imprevizibil.

Pierderea alegerilor locale din Republica Moldova este echivalentă cu eșecul ofensivei ucrainene. Occidentalii serioși nu prea se lasă impresionați de PR-ul iscusit, acolo întrebările sunt simple și directe: ce ați făcut până acum? cum ați folosit ajutorul nostru? ce ați obținut? poate e nevoie să schimbați ceva? Da, amenințarea rusă este cât se poate de reală, dar voi ce ați făcut de fapt în ultimii ani?

Impresia mea este că victoria opoziției în alegerile locale din Republica Moldova (și o victorie absolută, din primul tur în orașele mari!) conjugată cu eșecul ofensivei ucrainene vor duce la o amânare pentru începerea negocierilor de aderare cu UE. Îmi pare că sunt două direcții în acest moment: o amânare având în vedere faptul că Ucraina și Republica Moldova nu sunt pregătite să înceapă negocierile (rapoartele preliminare scurse în media exact asta indică) sau o acceptare parțială și condiționată, cât să nu-i arunce în totală disperare pe cei de la Kiev și Chișinău.

Nu mai are rost să discutăm despre faptul că PAS a împrumutat 100% metodele electorale ale lui Plahotniuc, aici avem de-a face cu umorul absurd specific locului. Ce contează acum este că încă nu s-a coagulat un pol politic anti-PAS, dar nu mai e mult până în acel moment, degringolada din PAS va provoca și această coagulare. Abia atunci vor începe cu adevărat problemele.

George Damian

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Cristal clear analiza. Respect. Oare câți dintre cei ce încă mai simt românește în RM înțeleg cu adevărat în ce kkt i-a adus pas???
    Ce alternativă viabil politic ar fi acum în RM???
    Aceste alegeri arată că mentalul colectiv din RM e dominat de narativele rusești și de ideologia (sau idealizarea) vieții în cccp. Somn ușor uăi, mult succes la pabedi!!!

    1. In viziunea timpistilor, doar sosoaca si aur-tuciuriii sunt salvarea natiunii. Asemenea ANAListi poti gasi la toate rascrucile de drum, ca sa nu zic mai pe sleau.

      1. De unde și până unde ai dedus tu (în buna tradiție pobedist-bolșevikă) că sunt fan al haur sau al maimuței urlătoare? Ești subțire rău „amice” pabedist: cine nu e cu noi e împotriva noastră – îți sună cunoscut???

      2. Acum ai nevoie de AUR? De George Simion?
        Pai da dragutzule, dar maia i-a interzis intrarea lui George Simion, liderul AUR, in Moldova.
        Ia intreaba-te de ce? Daca ai sti raspunsul, vei ramane blocat!!!

  2. Cate “beri ati baut” cu Orlando Nicoara si cu “Putin”? Fiecare castiga cum poate, da? 30 de arginti? – Da ce nu-s bani?
    Nu prea mi-i clar la moment de ce Timpul va publica? Poate o sa aflu, dar poate nu mai intru pe Timpul. Multe se strica, multe se cumpara, dar nu totul.
    Vedeti sa nu va prinda pierzania cu carnea intre dinti

  3. Consider că respectivul jurnalist românaș este o pradă ieftină (sub un pretext fals și manipulatoriu privitor la rezultatele alegerilor locale din RM-2023 și starea de lucruri pe frontul ruso-ucrainean la această etapă) a propagandei rașiste primitive, otrăvitoare și veninoase promovată vehement de coloana a 5-ea din România și RM care duce în ultimii ani un război murdar/mârșav împotriva actualei guvernări proeuropene aleasă de poporul moldav și care a obținut statutul de țară candidat în UE + s-a dezbarasat ireversibil de șantajul gazului rusesc și canalele TV nocive + a adus miliarde de euro/dolari în bugetul de stat din care circa 50% sub formă de granturi nerambursabie + a alocat miliarde de lei pentru asigurarea protecție sociale a păturilor defavorizate de populație + contribuie la soluționarea definitivă a diferendului transnistrean în cel mai favorabil mod pentru RM + are un sprijin politic, economic, financiar, militar enorm din partea tuturor organismelor internaționale și europene, dar și al țărilor civilizate de pe Glob + care a aprofundat multidimensional relațiile interstatale deosebite/prietenești dintre RM și România(ca nicioadată anterior pe parcursul anilor de independență a RM)…
    Se face impresia că respectivul individ/românaș rătăcit și zombat (probabil de sorginte AUR-istă vădită putinistă) a ticluit textul său întortochiat, aberant și răutăcios pentru a i se plăti un parșiv onorar consistent din contul Ambasadei Rusiei în România, acest text fiind cules sau inspirat din sursele propagandistice rașiste șablonate, primitive și ieftine din RM și România ce duc concertat un război informațional mârșav și plin de zoi împotriva actuale guvernări proeuropene a RM…
    Conținutul primitiv și aberant înserat de românașul vizat(vândut probabil rușilor pe arginți lichizi cum o fac nestingherit cei de la AUR…) ațâță ura celor rătăciți, semicărturari și zombați la maximum de propaganda agresivă rașistă împotriva UE, Ucrainei și RM.
    Așa că fiți vigilenți dragi compatrioți din Romania + din RM și ignorați/neglijați din start asemenea materiale propagandistice rașiste, care sunt vădit aberante, primitive și neghioabe, venite hazardat din partea unor astfel de rari românași înrăiți și aroganți cumpărați de ruși cu tot cu sandale…

    1. Uăi Timur poporul moldav să ți-l bagi în cur uăi. Asta e exact teza maskvei la care mulți idioți utili, așa ca tine sau ca alții, achiesați pe nemestecate. Iar pe „românași”, așa de-un pamplezir, poți să-i pupi direct în dos. Ce scrii tu pe aici e propaganda bolșevik-pobedistă răstălmăcită de partidul pas în folos propriu. Iar despre relații interstatale dintre RâMa și România, mă lași? Păi când tu depinzi 100% de sprijinul românesc și știi că fără cerșetoria la nivel „statal” nu exiști ce variante mai ai???

      1. Coane Burebiste, graieti bine. In extensie zic si eu ca vorba de moldo-ivanismul retetei Kozak amestecat cu ceva ifose comunal-eurocrate. Altfel, vazusem o poza de la la mitingeala din Duminica Orbului, adica din 21 Mai, pe un banner scria “feminismul te iubeste”. Nici un cuvant despre Romania si reunire…cu asta basta.

  4. Nu cred că PAS a adoptat 100% metodele electorale ale lui Plahotniuc. Plahotniuc n-a scos partide în afara legii și nici n-a interzis vreunui partid să participe la alegeri. Deasemeni, pe timpul lui Plahotniuc CNA nu era atît de agresiv în a interzice televiziuni.

  5. Analiza umflatului asta Georgica as fi acceptat-o daca ar fi venit din partea unui analist dintr-o tara in care democratia e la mare pret. Pai mai Georgica tu in ce tara traiesti, tu pe cine lingi in c%r si-ti plateste analizele astea de c##at ?
    Sistemul judiciar din tara ta de bastina este mai putred decat ce ti se pare ca este in RM. Tu cand scriai brasoavele astea te gandeai la Romania de acum 20 de ani, cand inca coruptia generalizata nu ajunsese sa paralizeze intreaga societate. Nu te judec pentru ca gusita ta slaninoada risca sa ramana neumpluta si cine stie ce foame ai fi indurat daca nu te inregimentai si tu pe undeva unde e mai bine.
    Cu un singur lucru sunt de acord din articolul tau, ca situatia nu e buna acum in RM. Dar o evolutie catre mai bine se intrevede. Nu uita ca o pandemie a trecut si un razboi brutal se petrece la cativa zeci de km de hotare si ca situatia Transnistriei poate fi una crancena in viitor.
    Asta explica un declin electoral si la PAS, dar si la alte partide. Asa e in perioada de crize regionale, apar partide noi cu noi promisiuni de Alba ca Zapada si electoratul se mai reorienteaza. Simplul fapt ca multe localitati si -au schimbat primarii si ca alegerile au fost echilibrate in altele e o dovada ca democratia exista in RM.

    1. Nu sunt de acord cu tine: democratie inca nu exista in RM. Simplul fapt ca au fost interzise partide in RM arata ca nu exista democratie. Dar asta nu inseamna neaparat ca e de rau ce se intampla in RM. Interzicerea acelor partide a mai echilibrat situatia. Problema este ca ar fi trebuit interzise mult, mult mai inainte, anume dupa 1991. Si nu numai acele partide, ci si media care a influentat nostalgicii sovietici. Trebuie sa ne gandim ca in RM s-a schimbat fortat compozitia natiunii, prin deportarea romanilor si aducerea in loc a rusilor. Pai rusii cei nou veniti si urmasii lor cu cine crezi ca vor vota, cu bastinasii sau cu rusii ? Si ai acest caz ce trebuia facut ? Trebuia facut o echilibrare, adica ar fi trebuit interzise acele partide ruse si propaganda lor in mass-media. Abia de la acel moment puteam vorbi de o resetare a vietii politice, de la plecare de la scorul de zero la zero. Dar daca din 1991 politica din RM a plecat cu un handicap, cum ai vrea sa fie acum ? Suntem si nevoiti acum sa suportam orice abuzuri si incalcari ale democratiei in RM. Ia ganditi-va, la Est o RM condusa de Moscova, la Sus o Bulgarie care stim cu totii ca este pro-rusa, Serbia la fel, Ungaria lui Victor Orban tot rusa, Slovacia rusa, Austria rusa. Pai suntem inconjurati de tari pro-ruse. Putem sa toleram in RM o asa-zis democratie cu rusii la putere ? Daca Ucraina pica si rusii ajung la Gurile Dunarii va fi greu de romani sau de cei ce vor mai ramane prin Romania !

    2. Deacord, Mama lu’ Stefan cel Mare, te sustin
      Perfidia lui Silviu Tanase consta nu in OPERELE sale in care si-ar inneca OFul antinational si UE, ci in selectarea lui grijulie si vicleana a articolelor semnate de jurnalisti a caror nume sunt cunoscute in mediile noastre din RM, cu tenta prorusia. Lucreaza la nivelul cubconstientului. Direct nu-l poti invinui,ca nu semneaza in persoana.
      E de remarcat: mai devreme avea articole semnate de dansul, conform carora puteai sa tragi o concluzie, ce hram poarta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *