Actualitate

Georgia: Mii de manifestanți la Tbilisi împotriva „ocupației” ruse

Manifestantii au agitat pancarte cu mesajul "Opriti Rusia!" si au scandat "Georgia!" in fata cladirii Cancelariei nationale, in centrul Tbilisi.

"Ne-am adunat aici pentru a arata ca politica agresiva a Rusiei nu-si are loc in secolul XXI", a explicat pentru AFP una dintre organizatoarele manifestatiei, Tamara Chergoleishvili. Presedintele rus Vladimir "Putin trebuie sa stie ca nu vom accepta niciodata ocupatia rusa", a adaugat una dintre manifestante, Elene Guerliani, 21 de ani.

Marti, ministerul georgian de externe a acuzat Moscova ca "ameninta pacea si securitatea in intreaga regiune" a Caucazului de Sud realizand o "agresiune pe furis asupra teritoriului georgian", dupa razboiul fulger care a opus cele doua tari in august 2008.

Tbilisi afirma ca granicerii rusi au mutat saptamana trecuta marcajele de la frontiera dintre Osetia de Sud si Georgia, amplasandu-le la circa 450 de metri de principala autostrada georgiana care traverseaza tara de la est la vest si marind astfel teritoriul republicii separatiste.

Potrivit Tbilisi, in urma acestei operatiuni, un segment de 1,6 kilometri din conducta petroliera Baku-Supsa a ajuns de asemenea pe teritoriul oset, unde sunt stationati mii de soldati rusi dupa razboiul ruso-georgian din 2008.

"Facem apel la comunitatea internationala sa condamne aceste actiuni ilegale ale Rusiei", a declarat purtatorul de cuvant al MAE georgian.

Lunga de 830 kilometri, conducta petroliera intre Baku (capitala Azerbaidjanului, la Marea Caspica) si Supsa (port georgian la Marea Neagra) are o capacitate de transport de aproximativ 100.000 de barili pe zi si este operata de compania BP.

Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei, o alta republica separatista georgiana, la finalul unui scurt razboi impotriva Georgiei in 2008. Moscova a instalat de atunci baze militare in aceste doua regiuni, fapt calificat drept "ocupatie" de catre Georgia.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *