ExterneRăzboiUcraina

Germania și Portugalia declară că vor continua să coopereze în acordarea de sprijin militar Ucrainei

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, aflat în vizită la Lisabona, şi prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa au confirmat miercuri, 19 aprilie, că doresc să continue să coopereze în acordarea de sprijin militar Ucrainei, informează Dpa și Agerpres.

Olaf Scholz a calificat furnizarea comună a două tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei drept un ”semn vizibil” al bunei cooperări dintre cele două ţări, în timp ce premierul Costa a declarat că ţara sa este gata să continue sprijinul militar pentru Ucraina împreună cu Germania ”în limitele posibilităţilor… dar fără a le diminua capacităţile de apărare”.

Menționăm că Portugalia a fost prima ţară care şi-a luat angajamentul faţă de Germania de a echipa un batalion ucrainean cu tancuri de luptă principale Leopard 2A6.

Astfel de tancuri, Germania a livrat 18, iar Portugalia 3.

În luna ianuarie, guvernul german a fost de acord să formeze o alianţă pentru a furniza Leopard 2 de fabricaţie germană doar după multe ezitari, potrivit sursei citate.

De asemenea, cancelarul german nu consideră necesare alte salturi calitative în privinţa livrărilor de arme, nici în perspectiva unei posibile ofensive de primăvară a forţelor armate ucrainene. Ceea ce este nevoie acum este, în esenţă, mai mult din ceea ce s-a livrat până acum, a declarat Scholz.

Totodată, el a menţionat mai ales sisteme antiaeriene, dar şi tancuri de luptă şi vehicule de luptă pentru infanterie, precum şi muniţia necesară pentru acestea.

”Acesta va fi cu siguranţă punctul central a ceea ce va trebui să facem în viitor, precum şi pentru a asigura această rezistenţă prelungită”, a spus Scholz. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *