Internațional

Germania vrea ca cetățenilor UE să li se interzică să mai dețină funcții de conducere în întreprinderile de stat ruse

Germania vrea să împiedice cetăţenii UE să deţină roluri-cheie în întreprinderile de stat ruse, potrivit unei propuneri de noi sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, consultată de cotidianul Süddeutsche Zeitung, notează Agerpres.

Ani de zile, fostul cancelar german Gerhard Schröder a făcut parte din consiliul de conducere al gigantului energetic rus Rosneft. În cele din urmă, acesta a anunţat în luna mai, că va părăsi consiliul de administraţie, în urma războiului Rusiei în Ucraina.

Ziarul german susţine că Moscova a încercat de mult timp să exercite o influenţă politică asupra capitalelor europene cu aceste numiri profitabile şi solicită încetarea acestei ”corupţii strategice”.

Interdicţia nu ar trebui să se aplice filialelor europene ale întreprinderilor de stat ruseşti, a mai precizat cotidianul german, citat de dpa.

Astfel, potrivit surselor citate, Berlinul insistă, de asemenea, pentru implementarea unui plafon global de preţ pentru importurile de petrol din Rusia, aşa cum a propus deja grupul G7, plus interzicerea cooperării cu companiile ruse în domeniul energiei nucleare.

Propunerea germană ar interzice şi vânzarea de bunuri imobiliare în Uniunea Europeană către cetăţenii ruşi. Mai multe persoane ar fi supuse interdicţiilor de călătorie în UE şi îngheţării activelor.

Statele membre ale UE au convenit să impună noi sancţiuni împotriva Moscovei după anunţul de săptămâna trecută privind mobilizarea parţială în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În weekend, Comisia Europeană a purtat discuţii în cu reprezentanţii celor 27 de state membre ale UE pentru a le evalua priorităţile.

Ramura executivă a UE lucrează în prezent la o propunere concretă de sancţiuni pe care statele membre să o discute miercuri. Sancţiunile Uniunii necesită acordul unanim, relatează sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *