Social

Gheorghe Urschi, regele umorului moldovenesc, împlinește astăzi 75 de ani

Gheorghe Urschi își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Regele umorului moldovenesc împlinește 75 de ani.

Maestrul Gheorghe Urschi s-a născut la 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești.

El a urmat cursuri de actorie la Școala de teatru „Boris Șciukin” din Moscova, după care a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău. A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole, precum Steaua fără nume (Șeful gării), Serghei Lazo (Comisarul), Jucării de oțel (Christas), Jocul dragostei și al întâmplării (Arlequin).

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, de asemenea a realizat numeroase emisiuni și concerte, și a mai scris câteva volume de nuvele.

De asemenea, a scris scenariile și a regizat trei filme bine cunoscute de toți: Cine arvonește, acela plătește (1989), Văleu, văleu, nu turna! (1991) și Fenta (2004).

A devenit vestit și datorită emisiunii televizate Teatrul de miniaturi, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80-’90 cu Maria Urschi, soție și o mare actriță și duetele cu Iurie Sadovnic, cu Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Urschi este cunoscut în special ca realizator de emisiuni umoristice, în care ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția ș.a. și în care juca alături de actorii Vitalie Rusu, Gheorghe Pârlea și alții.

Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și Uniunii Scriitorilor din Moldova.

În iunie 2011 a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel.

În 2008 a fost apreciat cu distincțiile: Cavaler al ”Ordinului Republicii”.

La 20 iulie 2012, Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic.

Pe 18 ianuarie 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Din 26 august 2019 Gheorghe Urschi este Laureat al Premiului Național.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *