Politică

Gherman: Sperăm că Acordul de Asociere va fi semnat în perioada actualului mandat al CE

„Ne dorim foarte mult ca actuala componență a Parlamentului Republicii Moldova să și ratifice acest acord de asociere. După semnarea Acordului, el va intra în implementarea provizorie, ceea ce ar însemna că procesul de ratificare în parlamentele naționale ale Statelor membre ale Uniunii Europene va urma, iar Republica Moldova, presupun că va fi foarte interesată să ratifice acest Acord cât se poate de repede”, a declarat Natalia Gherman în cadrul unui interviu pentru postul de Radio Chișinău.

Șefa diplomației de la Chișinău mai spune că acest Acord urmează a fi supus unor expertize de ordin juridico-lingvistic şi traducerea lui în limbile oficiale ale Uniunii Europene. „Practic, atunci când vor fi finalizate aceste proceduri, Acordul va fi şi semnat. Perioada aproximativa pe care am stabilit-o pentru semnate este luna septembrie 2014. Atât pentru Republica Moldova cât şi pentru Uniunea Europeană acest termen se consideră fezabil”, a mai spus ministrul.

Oficialul de la Chișinău mai afirmă că o prevedere a Acordului de Asociere include şi mecanismul de soluţionare a disputelor şi mecanismul la care eventual pot recurge părţile atunci când o parte sau alte nu-şi onorează angajamentele asumate. Pe măsură ce vor fi implementate prevederile Acordului, calea Republicii Moldova spre UE va deveni ireversibilă.

„După câţiva ani de implementare, să spunem, exemplară, la care noi aspirăm, vom evalua şansele noastre de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană, care va fi examinată de către Statele Membre, Consiliul European, Parlamentul European, Comisia Europeană. După o examinare minuţioasă se va lua decizia dacă Republica Moldova este eligibilă pentru statutul de ţară-candidată la aderare sau nu. Şi în cazul în care decizia fa vi favorabilă, Republica Moldova va intra în următoarea etapă de ireversibilitate – negocierile de aderare la UE”, a adăugat Natalia Gherman.

Sursa: Radio Chișinău

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *