Politică

Ghimpu scos din sărite de panglica Sf. Gheorghe prinsă în piept de socialiști: ”Scoateți-l pe Jora vostru de la stemă”

”Cu ”Гнеоргневская лента” (trad.din rusă. panglica sf. Gheorghe) au aninat rușii stema de stat. Scoateți-l pe Jora vostru de la stemă. Avem norma legală și trebuie respectată”, a spus Mihai Ghimpu.

Socialiștii au reacționat imediat și i-au cerut președintelui Parlamentului să-l avertizeze pe Mihai Ghimpu, în legătură cu aceste declarații. ”Vă rog să veniți cu așa lecții de istorie pentru nepotul dvs. Dorin Chirtoacă, care a defilat cu această panglică prin centrul Chișinăului. Și vă rog să țineți cont de părerea a 400.000 de moldoveni, care au participat în acel război crâncen”, a comentat socialiștul Vlad Bătrâncea.

Liberalii au revenit la discuție precizând că state precum Kazahstan și Belarus au interzis panglica sf.Gheorghe. ”Fiecare să-și cumpere pălărie și să o poarte după cum îl duce mintea. Poarte ei panglica cum vor, dar nu alături de stema Republicii Moldova”, a conchis Mihai Ghimpu.

Panglica sf.Gheorghe reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negru-oranj. Această lentă își are originile în perioada Imperiului Rus fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism și aport adus patriei. În perioada sovietică cele trei distincții au fost interzise de către autoritățile comuniste, întrucât ele ar fi reprezentat țarismul, astfel din 1917 până în 1992 panglica nu a fost utilizată pe aceste distincții.

Din 2005, însă, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, panglica Sfântului Gheorghe a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste, aceștia demarând de atunci o acțiune anuală de distribuire în rândul populației a panglicilor Sfântului Gheorghe.

sursa. realitatea.md/timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *