Moldova

Ghimpu și Streleț au avut prima rundă de consultări politice

Întâlnirea a avut loc după ce ieri Consiliul Național Politic al liberal-democraţilor a decis că formațiunea va participa la negocierile privind constituirea Guvernului.

După o oră de discuţii, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că cel mai important este faptul că dialogul între partidele pro-europene a început.

„Cel mai important este că s-a mişcat carul din loc. Liberal-democrații ne-au spus că rămân pe poziții în ceea ce privește condițiile anunțate anterior. Totuşi, consider că un Guvern cu prim-ministru neafiliat politic și miniștri politici este unul politic. Eu cred că va fi greu să găsim o soluție pentru această problemă. Deja este primordial să urmeze discuții cu celelalte părți și vom discuta, ulterior, în trei”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Preşedintele interimar al PLDM Valeriu Streleț (foto) a precizat că în cadrul întâlnirii, formaţiunea a reiterat obiectivele principale: adoptarea unei foi de parcurs de scoatere a instituțiilor de sub subordonare partinică, constituirea unui Guvern condus de un premier neafiliat politic, crearea condiţiilor egale pentru toate părţile participante la consultări.

„Noi am reiterat în mare măsură propunerile și viziunile politice care se conțin în declarația politică, am menționat că putem merge înainte doar dacă toate părțile implicate vor înțelege că avem nevoie de schimbări. Sperăm că toate formaţiunile vor înţelege că avem nevoie de o resetare a unor instituţii de stat, dar şi promovarea ideii învestirii în funcţie a unui prim-ministru neafiliat politic”, a declarat Valeriu Streleţ.

După Consiliul Național Politic de ieri al Partidului Liberal Democrat din Moldova, membrii formaţiunii au declarat că liberal-democraţii vor participa la negocierile privind formarea unei majorități parlamentare, iar începând de astăzi vor lansa invitaţii pentru discuţii şi consultări către partidele care şi-au anunţat disponibilitatea de a participa la constituirea unei majorităţi pentru învestirea Executivului.

Guvernul AIE III condus de premierul Valeriu Streleț a fost demis la 29 octombrie curent cu votul a 65 de deputaţi PD, PCRM și PSRM. Ulterior, conducerea PD a anunțat demararea negocierilor pentru crearea unei noi coaliții de guvernare. 

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *