Ultima oră

Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în “dosarul Valiza”.

În acelaşi dosar, Teia Sponte a primit doi ani de închisoare cu suspendare, iar Victor Piţurcă- un an de închisoare cu suspendare.

Decizia de astăzi nu aduce vreo modificare a perioadei pe care Becali o va petrece în închisoare.

Banii din valiza cu care Becali a cărat mita la Cluj – 1,7 milioane de euro, vor fi confiscaţi, ei aflându-se în prezent sub sechestru.

Un judecător a fost pentru condamnarea lui Becali

Pe fond Gigi Becali a a fost achitat de completul de trei judecători, însă unul din cei trei judecători a fost de părere că Becali trebuie condamnat la 3 ani de închisoare cu supendare. Astfel judecătorii Ştefan Pistol şi Cristina Arghir au fost pentru achitarea lui Becali, în schimb judecătoarea Mariana Ghenea a fost pentru condamnarea lui Becali.

În opinia separată ataşată deciziei de achitare, judecătoarea Mariana Ghenea spune că Becali a încălcat legea atunci când a vrut să ofere 1,7 milioane euro echipei de fotbal U Cluj pentru a-şi apăra corect şansele în meciul cu CFR Cluj. De altfel, la ultimul termen de recurs Becali a recunoscut singur că a vrut să mituiască fotbaliştii U Cluj, dar în opinia lui era vorba de o premiere care garanta că nu va exista nici un blat între cele două echipe. Judecătoarea Ghenea susţine însă ca acţiunea lui Becali este o încălcare a legii.

"Cele două texte ale Regulamentului FRF incriminează atât corupţia pasivă, cât şi pe cea activă, existând similitudini evidente între aceste norme şi prevederile Codului Penal cu menţiunea că un astfel de comportament infracţional precum cel al inculpatului Becali George este sancţionat fără discuţii de ambele reglementări, prevalând în mod evident răspunderea penală instiuită de Codul Penal", spune judecătorul în opinia separată.

Judecătoare spune că aşa zisa premiere invocată de finanţatorului Stelei este de fapt o infracţiune de dare de mită cât se poate de clar dovedită de procurori. Astfele că, pentru această infracţiune, judecătoarea a decis să-l condamne pe Becali la 3 ani de închisoare cu suspendare. Judecătoarea a mai decis şi că Victor Piţurcă se face vinovat de favorizarea infrcatorului şi că trebuie pedepsit cu un an de închisoare cu suspendare.

Stenograma care îl îngroapă pe Becali

În cadrul audierii în faţa completului de cinci judecători de la Curtea Supremă, Becali şi-a recunoscut vinovăţia şi a admis că în 2008 l-a trimis pe Teia Sponte să îi mituiască pe jucătorii Universităţii Cluj care disputau un meci crucial cu CFR Cluj. "Păi da, păi da! „Lobby” e geanta de mâine", îi spune Becali lui Adrian Mititelu în 2008 chiar înainte de meciul U Cluj- CFR. Stenogramele din dosar arată Becali vorbea deschis despre mituirea jucătorilor

"Am vorbit cu Toni Doboş care mi-a spus că fără premiere nu poate garanta că îşi ţine jucătorii în frâu. Am găsit diferite modalităţi. Am discutat jucător cu jucător. Era fin cu fin", a declarat Becali. Finanţatorul Stelei a precizat că pentru a-şi acoperi urmele a decis să contrafacă probe. Este vorba despre un antecontract pe care l-a antedat şi pe care a încercat să-l folosească drept probă. Becali a declarat că i-a dat dispoziţie lui Teia Sponte să declare organelor judiciare că cei 1,7 milioane euro care erau destinaţi jucătorilor U Cluj reprezentau banii pentru un teren pe care avea să-l achiziţioneze. Însă în ultima depoziţie Becali a recunoscut că a falsificat contractul. "Da, doamnă judecător, am falsificat contractul. Eu i-am zis lui Teia că, dacă îl prind, să spună că banii sunt pentru un teren", şi-a amintit Becali.

În dosarul Valiza, procurorii au inserat şi o serie de stenograme în care Becali vobea deschis despre mita care urma să ajungă la jucătorii Universităţii Cluj. Una din aceste stenograme este cea dintre Becali şi Adrian Mititelu. Iată ce reţin procurorii despre această stenogramă:

"O altă discuţie telefonică relevantă în contextul infracţional cercetat este cea de la 21:31 min. (05.05.2008), când învinuitul Becali George l-a contactat la telefonul 0744.783.622 pe Mititelu Adrian, acţionar la F.C. „Universitatea Craiova” S.A, căruia i-a mărturisit că va trimite la Cluj suma de aproximativ 2 milioane de euro, din care 1,5 milioane euro pentru jucătorii de fotbal ai clubului universitar şi 500.000 euro pentru preşedintele clubului Anton Doboş. De asemenea, învinuitul a reafirmat că au fost contactaţi toţi fotbaliştii, atât direct, cât şi indirect prin Anton Doboş, fiindu-le promisă o primă substanţială, dialogul dintre cei doi fiind următorul:

BECALI GEORGE : Da, nenea ADRIANE!
ADRIAN : Ia uite mă, că n-a murit! [râde – n.n.]
BECALI GEORGE : Ce faci mă, nenea ADRIANE?
ADRIAN : Ce să fac domnu’ preşedinte, ce să fac? Stau şi mă întreb ce… dacă ai fost în stare să rezolvi problema la CLUJ?
BECALI GEORGE : Păi auzi? Păi normal că am rezolvat-o, nu?
ADRIAN : Vezi că dădui şi eu telefoane pe acolo, făcui şi eu nişte „lobby”! Şi cu TONI şi cu VĂDANA … şi cu ăştia!
BECALI GEORGE : Păi da, păi da! „Lobby” e geanta mâine!
ADRIAN : [râde –n.n.] Auzi, să fie geantă ca lumea că ăia, ăia de la CLUJ nu poate să facă faţă …(neinteligibil)…
BECALI GEORGE : Dacă, dacă, dacă-ţi spun, acum cazi jos dacă-ţi spun ce geantă! Înţelegi? Ştii cât geanta? Cât, cât aveai tu de la, de la C.F.R.!
ADRIAN : Păi eu n-am avut nimic!
BECALI GEORGE : Nu tu, cât a avut ăla, cum îl cheamă, cum îl cheamă, BALACI, BALACI!
ADRIAN : Păi nu ştiu cât a avut BALACI!
BECALI GEORGE : Un milion jumate’!
ADRIAN : Păi ce bă, e puţin, pe cuvânt dacă nu-i puţin, dă-le două!
BECALI GEORGE : Păi două, două!
ADRIAN : Auzi, dă-i unu’ lu’ TONI, numai pentru TONI, ca să…
BECALI GEORGE : Nu mă, nu, nu! Unu’ jumate’ la echipă şi cinci lu’, lu’ TONI!
ADRIAN : Da’ e bine şi aşa, că ei nu dă banii ăştia niciodată!
………………………………………
BECALI GEORGE : Păi da’ atâta luau ei, nu că le-am dat eu, atâta luau ei dacă luau două sute de mii, pentru că dacă câştiga campionatu’ el şi ei lua’ două sute de mii de campionat, m-ai înţeles?
ADRIAN : Da’ vezi acolo ăsta, SORIN …(neinteligibil)… omu’ lu’ VICTOR, ăla BUNDEA, iar e un băiat care-ţi place să stai cu el de vorbă!
BECALI GEORGE : Am vorbit, s-a vorbit şi cu, acum am…
ADRIAN : SILVĂŞAN, ăştia!
BECALI GEORGE : Acum am vorbit, mă!
ADRIAN : Eu îţi spun o chestiune: Poa’ să le spună BOC orice le-ar spune, că ăia când intră în teren, îi doare în p… şi de BOC şi de partid şi de PDL şi de toate astea!
BECALI GEORGE : Nu, păi da’ le-a spus TONI DOBOŞ direct! Le-a spus TONI DOBOŞ mă, direct! Ai înţeles?
ADRIAN : E…
BECALI GEORGE : Am vorbit şi eu cu băieţii, m-ai înţeles?
DRIAN : Nu bă, încearcă două variante, ia sună de control şi să vezi dacă se spune treaba, să nu fie vrăjeală!
BECALI GEORGE : Păi s-a spus, păi da’ după ce am vorbit cu TONI, azi am, am luat legătura, un… cu impresaru’ lu’, lu’ ăla lu’, ZENO BUNDEA!
ADRIAN : Ăhă!
BECALI GEORGE : Şi ce faceţi, cutare, dom’ne trebuie să jucăm, că cutare, cutare ni s-a promis prima, adică le-a promis ă, preşedintele lor, primă un milion jumate’! ….. (filele 132, 133, 135, vol.4).

Avocaţii lui Becali speră într-o eliberare condiţionată

Avocaţii lui Gigi Becali susţin că finanţatorul Stelei ar putea fi eliberat sub supraveghere judiciară dacă instanţa l-ar condamna la o pedeapsă cu suspendare în dosarul Valiza. Experţii consultaţi de gândul spun însă ca şansele lui Becali să iasă din închisoare sunt doar matematice. Un calcul matematic arată însă că Becali ar putea fi condamnat chiar şi la patru ani de închisoare iar instanţa îi poate aplica un spor de pedeapsă de cinci ani, astfel că Becali riscă să steau după gratii chiar şi 9 ani. Paradoxal însă, avocaţii lui Becali au arătat că nu îşi doresc o achitare, pentru că astfel Becali ar urma să rămână în închisoare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Gandul.info 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *