Politică

Godea e pesimit: “Nu vom avea preşedinte ales, nici parlamentare anticipate, nici referendum””

Astfel a răspuns deputatul Mihai Godea, preşedinte al Partidului Acţiunea Democratică (PAD), la întrebarea Agenţiei Info-Prim Neo, dacă Moldova se afla, în acest moment, mai aproape de alegerea preşedintelui sau de alegeri parlamentare anticipate.

„Noi nu suntem aproape nici de alegerea preşedintelui, nici de alegeri parlamentare anticipate. Cred că nu vom avea nici referendum. S-ar putea să asistăm zilele următoare la o declaraţie a liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) că referendumul constituţional nu a fost o idee bună”, a declarat Mihai Godea la şedinţa Clubului de presă de la Chişinău.

Potrivit deputatului, o parte din actorii politici din ţară nu este interesată să aducă situaţia până la dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate, cel puţin, până în toamnă. „Deşi, nu înţeleg, pe ce ar miza aceştia în toamnă”, a precizat el.

Mihai Godea a spus că l-a mirat decizia AIE de a organiza un referendum după ce a fost pronunţată hotărârea Curţii Constituţionale privind legalitatea alegerilor prezidenţiale din 16 decembrie. „Eu credeam că ei se vor aşeza la masa de negocieri şi vor găsi un candidat de compromis la şefia statului”, a spus deputatul.

Potrivit lui, ar exista unele probleme juridice legate de referendumul anunţat. „În primul rând, legate de pragul de validare a rezultatelor. Aş mai înţelege lipsa pragului într-un referendum consultativ, dar nicidecum în unul constituţional”, a afirmat Mihai Godea.

Liderii AIE au anunţat anterior că, până la sfârşitul lunii aprilie, urmează să aibă loc un referendum constituţional privind modificarea legii supreme şi a altor acte legislative pentru deblocarea procesului de alegere a preşedintelui, precum şi pentru instituirea în Republica Moldova a unui regim de guvernare autentic parlamentar. O formaţiune, componentă a AIE, a declarat că examinează posibilitatea eliminării pragului de participare la referendum planificat.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *