Eveniment

Gorbunțov a încercat să-l lichideze pe Renat Usatâi

Dacă Șoltoianu nu l-ar fi împușcat pe Stratulat la 19 septembrie 2011, victima ar fi putut să-l ucidă în scurt timp de Renat Usatâi, reprezentantul noilor acționari ai „Universalbank”. Potrivit procurorilor, care au pornit un dosar penal pe acest caz, comanditarul atentatului la viața lui Usatâi ar fi fost Gherman Gorbunțov, fostul președinte al băncii. Pentru capul lui Usatâi, Stratulat s-ar fi ales cu 44% din acțiunile băncii. 

Atentatul la viața lui Renat Usatâi a fost pregătit în iulie-septembrie 2011, susține Vladimir Moșneaga, procurorul care conduce urmărirea penală pe acest caz. „În acea perioadă, „Universalbank” („UB”) era în litigiu pe dosare civile cu o întreprindere reprezentată de Usatâi.

Și tot atunci, din informațiile de care dispunem, între Gorbunțov și Stratulat s-a produs o apropiere. În urma probelor administrate la momentul respectiv, s-a dovedit că anume ei sunt suspecții care au pus la cale omorul, pentru a nu pierde controlul asupra băncii”, susține procurorul. El admite că Usatâi a rămas viu și datorită faptului că Ion Șoltoianu l-a ucis pe Stratulat, însă exclude orice legătură între acest omor și „UB”.

Investigațiile operative nu au stabilit o recompensă fixă promisă killerului, aceasta variind între 50 și 500 de mii de euro. La rândul său, Renat Usatâi afirmă că Gorbunțov i-a promis lui Stratulat și încă unui complice – o persoană foarte cunoscută la Chișinău, 44% din acțiunile „UB”. În opinia lui Usatâi, Gorbunțov a decis să-l omoare după ce el a declarat public că acesta spală, prin „UB”, câte 5-10 mln. USD pe zi. „Oameni din anturajul său m-au informat că el vrea să scape de mine. Mi-au spus să fiu atent, căci cu Stratulat nu se glumește… Cunoscând modul de viață al lui Gorbunțov, nu m-am mirat. Toată Moscova vorbește și astăzi că tot el a comandat omorul bancherului Antonov și a fugit apoi în RM. „UB” rămăsese ultima sa unealtă de a spăla și fura bani, fapt demonstrat de mai multe dosare penale. Pentru a scăpa de probleme, trebuia să scape și de mine. După prima mea conferință de presă la Chișinău, mi s-a transmis că Gorbunțov îl grăbește pe Stratulat. Atunci mi-am întărit paza și am anunțat poliția”, ne-a mai spus Usatâi.


Renat Usatâi

Despre legătură dintre Gorbunțov și Stratulat vorbesc și foști angajați ai „UB”. Șeful securității băncii de atunci susține că, în august 2011, Gorbunțov a mai angajat pe cineva, neoficial, în această funcție. „Nu-l vedeam, nu-l cunoșteam, dar se spunea că e vorba de Ion Stratulat. În ziua când acesta a fost împușcat, mă suna lumea și se mira că-s viu. Ei credeau că Șoltoianu m-a ucis pe mine. A doua zi, Gorbunțov mi-a spus că Stratulat era cel mai bun om și că el, să fi fost la „Galaxy”, s-ar fi aruncat cu pieptul înaintea glonțului, ca să-l salveze”, a precizat aceeași sursă. După decesul lui Stratulat, Gorbnunțov a fugit în Marea Britanie. Puțin mai târziu, RM l-a anunțat în căutare generală, acuzându-l de escrocherie. La 20 martie 2012, în fața casei sale din Londra, niște necunoscuți au împușcat în el, însă medicii i-au salvat viața. 

Renat Usatâi este reprezentantul firmei „Mep Group” care, vara trecută, a intrat în posesia pachetului majoritar de acțiuni al „UB”. Instanțele judecătorești au oferit banca acestei firme din contul datoriilor uriașe, lăsate de către Gorbunțov la Moscova. Amintim că în 2008, când s-a refugiat în RM și a cumpărat „UB”, acesta avea mai multe dosare penale, deschise pentru escrocherie în Rusia. A reușit să scape de pedeapsă cu sprijinul lui Vladimir Voronin, care i-a acordat neîntârziat cetățenia RM. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *