UE / Nato

(GRAFIC-Alegerile europene 2014) VEZI care sunt marii câştigători în Franța, Belgia, Marea Britanie și Ungaria

Frontul Naţional din Franța a obţinut un scor de patru ori mai mare ca în 2009, devansând în mod clar UMP (20-21%), potrivit estimărilor concordonate prezentate de cinci institute de sondare. Pe poziţia a treia, PS ar obţine doar 14-15% din voturi.

Vicepreşedintele FN Florian Philippot şi-a exprimat satisfacţia faţă de "scorul istoric" obţinut de partidul său, pe care l-a catalogat "primul partid din Franţa".

Naţionaliştii flamanzi sunt marii câştigători ai alegerilor legislative de duminică din Belgia cu aproximativ o treime din voturi în Flandra, relatează Mediafax. Liderul Bart De Wever a anunțat că naţionaliştii flamanzi vor să formeze Guvernul federal. "Nu vrem o criză politică de lungă durată şi, prin urmare, vrem să preluăm iniţiativa la nivel federal pentru a vedea ce putem face", a declarat De Wever în faţa susţinătorilor săi.

Obţinând aproximativ între 32 şi 34% din voturi în zona flamandă, atât în scrutinului federal, cât şi în cel regional, primarul oraşului Anvers a câştigat pariul său de a depăşi pragul simbolic de 30%, în contextul în care celelalte formaţiuni s-au aliat împotriva sa.

Partidul eurofob UKIP al lui Nigel Farage se află pe primul loc la alegerile europarlamentare din Marea Britanie, după aflarea rezultatelor în opt din cele 12 regiuni electorale.

În acest stadiu, UKIP obţine 18 mandate (29%), mai multe decât conservatorii – 13 (23,9%) şi Partidul laburist – 13 (23,8%).

Liderul partidului UKIP Nigel Farage a dat asigurări, duminică seară, că formațiunea eurofobă va câştiga alegerile europarlamentare în Marea Britanie în faţa partidelor tradiţionale. "UKIP va câştiga aceste alegeri şi, da, va fi un cutremur, pentru că, niciodată anterior în istoria politică britanică, un partid rebel nu a ieşit învingător dintr-un scrutin naţional", a declarat liderul UK Independent Party la Southampton, în sudul Angliei, în contextul în care au fost anunţate rezultatele oficiale în doar două din cele 12 regiuni.

Partidul conservator Fidesz al liderului ungar Viktor Orban a câştigat, duminică, alegerile legislative din Ungaria, relatează Mediafax.

Potrivit rezultatelor finale comunicate de Comisia Electorală, Fidesz a obţinut 51,5% din sufragii, ceea ce i-a adus 12 din cele 21 de mandate ale Ungariei la Strasbourg.

Jobbik, un partid ultranaţionalist cu discurs rasist, antisemit şi antirom, s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,7% din voturi (trei mandate). Acest partid înregistrează un regres de şase puncte în raport cu scorul obţinut la alegerile legislative din 6 aprilie.

A treia forţă, formaţiunea socialistă MZSP nu reuşeşte să iasă din criza în care se află. Cu 10,9% din voturi, MZSP va avea doar doi europarlamentari.

Vedeți aici rezultatele preliminare ale Alegerilor Europene 2014.

Sursa: mediafax.ro, romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *