Internațional

Grecia începe explorarea gazelor naturale la sud-vest de insula Creta, declară prim-ministrul Mitsotakis

Grecia intenţionează să înceapă explorarea gazelor naturale la sud-vest de insula Creta în zilele următoare, a confirmat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, citat marţi de DPA și Agerpres.

Scopul este de a afla dacă Grecia poate extrage gaze naturale în vremuri de criză energetică, a declarat Mitsotakis într-un interviu televizat luni seară. Acest lucru este important nu numai pentru Grecia, ci şi pentru UE, a mai adăugat el.

Compania petrolieră americană ExxonMobil se va ocupa de explorare, în cooperare cu compania energetică de stat elenă EDEY.

Începerea explorării ar putea alimenta în continuare disputa Greciei cu Turcia vecină.

Într-un acord cu Libia, Turcia a refuzat Greciei dreptul la o zonă economică exclusivă (ZEE) la sud de Creta şi alte insule greceşti în 2019. Acolo se presupune că există zăcăminte bogate de gaze naturale. UE a condamnat acordul, relatează DPA.

De asemenea, serviciul ştiinţific al parlamentului german a concluzionat că acordul dintre Libia şi Turcia încalcă dreptul maritim internaţional.

Cu toate acestea, când o navă turcească de cercetare a început lucrările de explorare în largul coastei Cretei, cei doi membri NATO s-au apropiat de un conflict militar, în vara anului 2020.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *