Actualitate

Grecia: Incidente violente între poliţie şi tineri care marcau, în Atena, revolta din 1973 a studenţilor

Grecii au mărşăluit paşnic spre Ambasada Statelor Unite, pe care unii dintre ei le acuză de susţinerea regimului dictatorial militar care a condus şapte ani ţara, scrie Reuters.

Aproximativ 5.000 de poliţişti au fost trimişi pe străzile din centrul Atenei. În urma celor care mărşăluiau, mai mulţi tineri, care purtau glugi şi cagule, au aruncat pietre şi sticle incendiare spre forţele de ordine. Incidentele au avut loc în cartierul Exarchia, din centrul capitalei Greciei.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

În prima parte a zilei de vineri, mai multe persoane au depus flori la Universitatea Politehnică din Atena, în onoarea celor care au fost ucişi în revolta din urmă cu peste patru decenii. Junta a căzut la mai puţin de un an după evenimentele din 1973.

Mitingul anual pentru marcarea revoltei a devenit deseori protest faţă de politicile guvernului şi măsurile de austeritate luate de conducerea ţării în urma izbucnirii crizei, în 2010. Sute de mii de oameni au rămas fără locuri de muncă.

Vineri, protestatarii purtau pancarte pe care erau scrise diverse mesaje, precum „Vom trăi liber” şi „Niciun pensionar nu va fi concediat!”.

După şapte ani de criză, grecii speră să iasă de sub supravegherea creditorilor internaţionali în august 2018, când va expira cel de-al treilea program de asistenţă încheiat între guvern şi aceştia.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *