Externe

Grecia, pregătită pentru un guvern proeuropean

Liderul formaţiunii care a câştigat alegerile de duminică, Antonis Samaras, a anunţat că va încerca să coopteze la guvernare formaţiunile care sunt în favoarea respectării angajamentelor asumate de Atena faţă de UE şi FMI.

La rândul său, preşedintele grec, Karolos Papoulias, a insistat asupra formării unui cabinet cât mai repede. Negocierile se anunţă însă dificile. Liderul socialist, Evangelos Venizelos, a condiţionat sprijinul pentru un eventual guvern de coaliţie de prezenţa forţelor de stânga, inclusiv a stângii radicale, iar Alexis Tsipras a anunţat că Syriza – locul al doilea – intră în opoziţie.

Semnele bune vin însă din zona financiar-bancară. Retragerile de numerar şi ieşirile de capital din Grecia au scăzut după ce victoria Partidului „Noua Democraţie” a redus din îngrijorările cu privire la probabilitatea ca Grecia să fie nevoită să abandoneze moneda unică.

Bursa din Atena şi-a revenit ieri, atingând nivelul maxim din ultima lună după ce acţiunile Băncii Naţionale a Greciei SA, cea mai mare bancă comercială elenă, au crescut cu 11% iar cele ale EFG Eurobank Ergasias SA au crescut cu 15%. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *