InternaționalUcraina

Greșeală sau sfidare? Ambasada Rusiei la Suedia a publicat o hartă unde arată Crimeea și Donbas ca părți ale Ucrainei

Ambasada Rusiei în Suedia a postat pe pagina de Twitter o hartă a Europei care ignoră pretențiile teritoriale ale lui Vladimir Putin. Harta arată Crimeea și Donbas ca parte a Ucrainei, scrie CNBC.

Pe harta distribuită de Ambasada Rusiei în Suedia, Ucraina apare cu granițele sale recunoscute internațional, în condițiile în care Putin revendică o serie de regiuni ucrainene ca parte a Rusiei.

Postarea avea deja 7,3 milioane de vizualizări miercuri dimineață.

În anul 2014, Rusia a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea, o peninsulă de la Marea Neagră, ceea ce a stârnit proteste pe tot globul și a creat o prăpastie între Moscova și Occident.

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar în septembrie, chiar în timp ce războiul făcea ravagii, Putin a anexat ilegal patru teritorii ucrainene: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în urma unor referendumuri criticate și considerate ilegale de către liderii din întreaga lume.

La vremea respectivă, Putin a anunțat că există „patru noi regiuni ale Rusiei”. Deși el susține că aceste regiuni sunt parte a Rusiei, teritoriile nu sunt pe deplin controlate sau ocupate de ruși.

Harta distribuită de Ambasada Rusiei în Suedia, care pretindea că arată prețurile gazelor în Europa, nu arată aceste regiuni ca fiind parte a Rusiei.  

Kremlinul a luat măsuri extreme pentru a cenzura informațiile despre războiul din Ucraina, răspândirea de „informații false” despre armata rusă fiind calificată drept infracțiune, pedepsită cu până la 15 ani de închisoare. 

Nu este clar dacă această hartă încalcă această lege.

Ambasada Rusiei în Suedia nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea CNBC.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *