Social

Grevă în Penitenciarul nr.17 – Rezina. ANP nu a pomenit nimic în sinteza săptămânii

Deținuții din Penitenciarul nr.17-Rezina ar fi intrat în greva foamei lunea trecută, pe data de 7 noiembrie curent. Despre asta a anunțat avocatul Arsen Saruhanyan care a făcut o vizită patru zile mai târziu clienților săi. Potrivit acestuia, situația se agravează, scrie Realitatea.md.

„La data de 11 noiembrie 2022 în cadrul unei vizite în Penitenciarul nr.17-Rezina s-a constatat, că situația condamanților la detențiune pe viață, care au anunțat la data de 7 noiembrie 2022 greva foamei, se agravează zilnic. În afară de clienții mei, s-au adăugat și alți condamnați. Astfel, numărul condamnaților aflați în greva foamei este în continuă creștere. Sănătatea și viaţa condamnaților este expusă unui pericol grav şi iminent”, spune avocatul Arsen Saruhanyan.

Acesta a precizat că, în cazul în care nu vor fi organizate vizite urgente și audiență persoanelor condamante la detențiunea pe viață pentru a analiza motivele, care au dus la greva foamei și pentru a soluționa problemele condamnaților, vor apărea consecințe grave, pentru care organele de stat vor fi trase la răspundere sau, în cazul soluționării problemei – vor fi liberate de răspunderea.

„Decizia vă apartine. Solicităm întreprinderea acțiunilor urgente de stoparea fărădelegilor!”.

Amintim că, încă la începutul toamnei, membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice, au întreprins o verificare inopinată la Penitenciară nr. 17-Rezina, după ce au primit mai multe plângeri de la deținuți. S-a invocat lipsa de igienă și a condițiilor materiale adecvate în penitenciar, asigurarea insuficientă cu alimente, lipsa de îngrijire medicală corespunzătoare, ilegalități din partea funcționarilor cu statut special, limitare și restrângere în drepturi etc.

„Comisia va monitoriza în permanență situația din penitenciarele din țară, prin efectuarea vizitelor inopinate și urmare acestora va sesiza Guvernul pe marginea celor depistate”, promitea atunci Parlamentul într-un comunicat de presă.

La sfârșitul lunii trecute, deținuții s-au plâns pe pâinea pe care o primesc la masă. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a venit cu un răspuns la petiția lansată de ei și a informat că, „în urma controalelor și verificărilor, nu s-a depistat abateri în producerea pâinii, și aceasta nu le poate afecta sănătatea”.

Este de menționat că, în sinteza săptămânii despre sistemul administrației penitenciare pentru perioada 31.10 – 07.11.2022, ANP nu a scris nimic despre această grevă.

„Săptămâna trecută, în penitenciare a fost înregistrat un număr mediu zilnic de aproximativ 6154 de persoane, 56 – persoane eliberate, 40 – reținute și plasate în izolatoarele de urmărire penală. De asemenea, a fost asigurată asistența medicală de urgență prin intermediul Serviciului de urgență 112 în 14 cazuri. Totodată, în prezent în sistemul administrației penitenciare sunt următoarele date epidemiologice în legătura cu infecția COVID-19 privind persoanele private de libertate: (testări – 819; confirmați – 173; la tratament (active) – 0; decese în rândul persoanelor private de libertate în legătură cu infecția COVID-19 – 0).În scopul contracarării pătrunderii obiectelor interzise în penitenciare, în urma efectuării perchezițiilor, la punctele de control și trecere, angajații sistemului administrației penitenciare au depistat un set de cărți de joc și o cartelă SIM. Toate cazurile au fost documentate și transmise organelor de poliție”, doar despre asta anunțase ANP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *