Politică

Grindeanu, explicații în Parlament despre OUG 6 și 9

Este prima participare a premierului Sorin Grindeanu la „Ora premierului", o şedinţă de plen organizată, de regulă, lunar, în care fiecare grup parlamentar din Camera Deputaţilor, prin rotaţie, îi adresează o invitaţie şefului Executivului pentru a da explicaţii pe o anumită temă, relatează News.ro.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că formaţiunea pe care o conduce a depus o solicitare la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru audierea în Parlament, pe 6 martie, a prim-ministrului Sorin Grindeanu în legătură cu ordonanţele de urgenţă 6 şi 9 care, în opinia liberalilor, sunt la fel de grave precum OUG 13, dar cu impact economic.

„Am luat decizia de a-l audia, în Parlament, pe primul ministru Grindeanu pe cele două ordonanţe economice, Ordonanţa 6 şi 9, la fel de grave precum OUG 13, dar cu impact economic. Din nefericire, s-a trecut peste o decizie a Guvernului care transformă bugetul statului într-un buget pentru huzurul clientelei politice şi credem că este obligatoriu, în Parlament, ca premierul Grindeanu să răspundă în faţa parlamentarilor cu privire la acest arbitrariu care se stabileşte în cheltuirea banului public, prin cele două ordonanţe”, a declarat Raluca Turcan.

Ordonanţa de urgenţă 6/2017, prin care Ministerul Dezvoltării condus de vicepremierul Sevil Shhaideh primeşte 30 de miliarde de lei pentru perioada 2017 – 2020, a fost aprobată în februarie de Senat, deşi actul normativ a fost dur criticat de opoziţie, care l-a numit la fel de nociv precum OUG 13 pentru Justiţie.

Legea de aprobare a OUG 6 a fost votată de plenul Senatului cu 65 de voturi „pentru” şi 39 de voturi „împotrivă”. PNL, USR şi PMP au votat împotriva actului normativ, pe care l-au criticat dur în cadrul dezbaterilor.

Comisia pentru muncă din Senat a dat raport favorabil şi Legii de aprobare a OUG 9/2017, criticată pentru că elimină plafoanele de cheltuieli bugetare ale autorităţilor publice, precum şi sancţiunile prevăzute în Legea finanţelor publice, după ce amendamentul PNL, susţinut de USR şi PMP, a fost respins. Pe 6 martie, Legea a trecut de plenul Senatului, cu 64 de voturi "pentru" şi 41 "împotrivă".

Niciuna dintre cele două OUG nu şi-a început parcursul la Camera Deputaţilor, nefiind încă discutată în Comisii.

Forul decizional pentru ambele proiecte este Camera Deputaţilor.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *