CSI / Rusia

Grupul de mercenari Wagner s-a înregistrat oficial în Rusia ca firmă de consultanță

Grupul de mercenari Wagner, care luptă alături de armata rusă în Ucraina, s-a înregistrat în Rusia ca firmă de consultanţă, a informat vineri, 20 ianuarie, ministerul britanic al apărării, potrivit Dpa și Agerpres.

În documentaţia depusă pentru autorizare în 27 decembrie, Wagner a declarat ca obiect de activitate ”consultanţa în management” dar nu a menţionat activităţile paramilitare, a mai menționat ministerul în raportul zilnic privind informaţiile secrete, publicat pe pagian sa de Twitter.

De asemenea, ministerul mai apreciază că înregistrarea oficială marchează dezvoltarea rapidă a grupului Wagner, tradiţional netransparent, şi că nu este clar dacă demersul oficial va fi utilizat pentru conducerea activităţilor paramilitare.

Firmele private militare şi de securitate sunt ilegale în Rusia, menţionează sursele citate.

În prezent, Wagner dispune de circa 50.000 de luptători în Ucraina, unde a devenit o ”componentă-cheie” a războiului declanşat de Rusia, precizează raportul citat.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a finanţat probabil forţa de mercenari, parţial cu fonduri de stat obţinute din contractele cu guvernul ale altor companii pe care le deţine, mai afirmă ministerul.

”Înregistrarea are probabil ca obiectiv maximizarea profiturilor comerciale ale lui Prigojin şi creşterea legitimităţii organizaţiei, care are o componentă de imagine tot mai mare”.

Ministerul apărării de la Londra publică zilnic informaţii despre evoluţia războiului încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie anul trecut. Moscova acuză Regatul Unit de o campanie de dezinformare cu obiective clare. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *