Actualitate

Gustați vin, dar cu MĂSURĂ

Festivitatea a fost deschisă de către conducerea ţării şi oaspeţii de onoare, preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, şi ministrul afacerilor externe al Georgiei, Maia Panjikidze. Festivitatea va dura două zile, timp în care vor oaspeţii vor avea ocazia să viziteze standurile expoziţionale, vor putea degusta şi cumpăra vinuri, scrie IPN.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat pe post de gazdă, în deschiderea sărbătorii, că prepararea vinurilor şi cultivarea strugurilor este o îndeletnicire seculară a poporului moldovenesc. „Astăzi vinul nostru este cel mai competitiv produs agroalimentar. Vinul nostru este cel mai exportat produs. Este produsul care face Republica Moldova cunocută în toată lumea şi pe toate continentele”, a remarcat ministrul.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a spus că Republica Moldova este cunoscută în toată lumea ca o ţară a vinurilor bune şi calitative. „Sunt sigur că noi o să continuăm să dezvoltăm această ramură a economiei naţionale pentru ca să ajungem la cel mai înalt nivel de calitate. Sunt sigur că nicio interdicţie şi niciun embargo nu ne va opri să producem vinuri de calitate”, a spus preşedintele.

Prim-ministrul Iurie Leancă a îndemnat oaspeţii să guste din bogăţia cea mai importantă a Republicii Moldova, care este vinul. „Anul pe care îl avem este deloc simplu, este un an complicat, inclusiv pentru industria vite-vinicolă, dar Guvernul a făcut tot posibilul ca să reuşim să consolidăm imaginea de ţară producătoare de vinuri de o calitate superioară”, a spus premierul, îndemnând invitaţii la sărbătoare să guste din vinul moldovenesc, dar cu măsură.

Preşedintele Estoniei a remarcat că această tradiţie, de a cultiva cu grijă strugurii şi de a aştepta ca aceştia să se facă vin defineşte valorile şi cultura europeană. „Iată de ce atunci când vin la Chişinău mă simt ca acasă”, a spus Toomas Hendrik Ilves.

Programul Sărbătorii Zilei Naţionale a Vinului se va încheia duminică, 6 octombrie, zi în care oaspeţii vor avea ocazia să participe la concursuri, să viziteze expoziţii a meşterilor populari şi să participe la degustări de vin.

TIMPUL.MD via IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *