Ultima oră

Guvernul a ajustat politica bugetar-fiscală pentru anul curent

Ministrul finanțelor, Anatol Arapu, a menționat că unele prevederi ale politicii fiscale au fost revăzute , urmare a declarării neconstituționalității acestora.

Astfel, urmează să fie abrogată de către Parlament norma privind dreptul persoanelor fizice, cetățenilor de a dispune asupra destinației unei sume de până la 2% din suma calculată la buget a impozitului pe venit din salariu pentru susținerea organizațiilor necomerciale și instituțiilor religioase.

În conformitate cu decizia Curții Constituționale, sunt propuse, de asemenea, o serie de modificări la regimul taxelor și impozitelor locale.

În vederea asigurării unui climat propice pentru demersurile orientate spre reintegrarea țării, proiectul prevede scutirea agenților economici care nu au legătură cu sistemul bugetar al Republicii Moldova de achitarea taxelor pentru efectuarea tarifelor vamale și a plăților pentru poluarea mediului. Vicepremierul Eugen Carpov a apreciat această prevedere drept un semnal pozitiv pentru comunitatea de afaceri din regiunea transnistreană.

Alte modificări și completări au drept scop perfecționarea legislației fiscale, multe din ele au fost sugerate de către mediul de afaceri.

Printre acestea este stabilirea termenului de achitare și raportare a obligaţiei fiscale în politica fiscală și vamală pentru anul 2014, la data de 25 a lunii.

Urmează să fie diminuată mărimea amenzii de la 10 mii lei la 7 mii lei pentru efectuarea încasărilor bănești în numerar în lipsa mașinii de casă și control.

De asemenea, se va micșorată mărimea amenzii, de la 7 mii lei la 5 mii lei, pentru neeliberarea bonului de casă sau eliberarea cu o valoare diferențiată față de suma încasată, neasigurarea bilanțului numerarului în mașina de casă și control, precum și utilizarea terminalului de plată fără a emite bonul fiscal.

Va fi stabilită răspunderea pentru încălcarea legislației fiscale atât pentru conducătorul mijlocului de transport și agentul ce administrează autogara (staţia auto), cât și pentru agentul economic transportator, concomitent cu revederea sistemului de amenzi pentru persoanele respective, în vederea combaterii transportului ilicit de călători.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *