Actualitate

Guvernul a exclus obligativitatea ștampilei în activitatea de antreprenor

 Potrivit unei completări la Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, ”nici o întreprindere și nici un întreprinzător nu este obligat să dețină și să aplice ștampila proprie pe înscrisuri de orice natură”. În cazul în care legislația prevede necesitatea aplicării ștampilei, ”cerința se consideră îndeplinită dacă înscrisul este semnat de persoana împuternicită de întreprindere sau de întreprinzător”.

Cuvîntul ”ștampilă” urmează să fie exclus din mai multe acte legislative și normative ce stipulează obligativitatea utilizării acesteia. Procurile și contractele de muncă urmează să fie doar semnate fără a aplica ștampila, cu excepția cînd angajatorul este autoritate publică.

”Pe de o parte, obligativitatea executării unei ștampile ridică costul de înregistrare a afacerii cu 200-300 de lei, pe de altă parte, în procesul de efectuare a comerțului transfrontalier, ștampila rămîne a fi unul din obstacolele netarifare care împovărează procedura de export”, constată Ministerul Justiției, care a elaborat proiectul.

Un proiect de lege privind eliminarea ștampilei a fost examinat anul trecut în Parlament, însă nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat. Modificările la legea cu privire la antreprenoriat prevedeau că nici o întreprindere şi nici un întreprinzător nu este obligat să deţină şi aplice ştampila pe înscrisuri de orice natură. În prezent, referiri la utilizarea ştampilei se regăsesc în peste 100 de legi.

Potrivit unor estimări, anularea obligativității ștampilei pentru antreprenori ar reduce costurile de lansare a afacerilor cu 30 la sută, ceea ce va avea un impact pozitiv pentru companii, în special pentru tinerii antreprenori din domeniile inovatoare. La momentul actual, Camera Înregistrării de Stat prestează serviciul de intermediere pentru confecționarea şi eliberarea ștampilei, a cărei cost variază între 200 și 270 lei – preț adițional la costul total de înregistrare al unui întreprinzător individual sau SRL.
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *