Chișinău

Guvernul a interzis distrugerea Chişinăului istoric

Decizia Guvernului mai stipulează că se interzice proiectarea şi construirea de obiective noi, care prin modul de amplasare în teren, dimensiuni, stil, culoare, materiale utilizate, prejudiciază structura şi imaginea urbanistică a nucleului istoric al Chişinăului.

Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor va asigura expertizarea proiectelor pentru obiectivele amplasate în nucleul istoric al Chişinăului, iar în termen de două luni, împreună cu Ministerul Culturii, va elabora Regulamentul de organizare şi condiţiile de desfăşurare a concursului de concepţii arhitectural-urbanistice de completare a Planului Urbanistic General din Chişinău.

De asemenea, Guvernul a recomandat autorităţilor administraţiei publice locale să creeze o subdiviziune administrativ-teritorială care să cuprindă integral nucleul istoric al Chişinăului. În acelaşi timp, Inspecţia de Stat în Construcţii va verifica lucrările de construcţie aflate în desfăşurare în cadrul centrului istoric al Chişinăului şi va asigura verificarea legalităţii eliberării certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire în ultimii 8 ani pentru toate obiectivele amplasate în cadrul centrului istoric al capitalei. În context, organele de drept vor investiga toate cazurile de deteriorare şi de distrugere a monumentelor protejate din R. Moldova şi vor iniţia, după caz, dosare penale sau administrative.

Potrivit Premierului Vlad Filat, aceste măsuri de protejare a patrimoniului cultural din capitală nu prevăd alocări financiare, iar în lipsa banilor problemele vor rămîne nesoluţionate.
 
Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *