Economie

Guvernul aprobă proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2013

Potrivit proiectului bugetului, deficitul bugetar este de 874 mln de lei. Totodată, veniturile bugetului public naţional pe anul 2013 vor constitui circa 37 mlrd de lei, iar cheltuielile se estimează la circa 38,1 mlrd de lei.

Veaceslav Negruţa, ministru al Finanţelor, a declarat, în şedinţa Guvernului, că obiectivul bugetului pentru anul 2013 este menţinerea unui deficit al bugetului public naţional la nivel de 1,14 % din PIB. Negruţă a spus că în anul viitor se estimează creşterea PIB-ului cu 5%, iar rata inflaţiei prognozată pentru anul 2013 este de 5%. De asemenea, este estimată creşterea faţă de anul 2012 a exporturilor şi importurilor, respectiv, cu 13 şi 10 la sută.

Volumul preponderent al resurselor publice disponibile pe 2013 se vor direcţiona către domeniul social – 67,4 % din totalul cheltuielilor publice, acestea fiind urmate de cheltuielile de ordin economic, care vor constitui 14,3 % din cheltuielile bugetului public naţional. Potrivit estimărilor, la sfîrşitul anului viitor, soldul datoriei de stat va constitui 21,6 mlrd de lei, cu o majorare de 1,1 mlrd de lei faţă de 31 decembrie 2012.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013 urmează să fie examinat de către Parlament. Potrivit legislaţiei în vigoare, Guvernul trebuie să prezinte Legislativului proiectul bugetului de stat pentru anul viitor pînă la 1 octombrie, notează MOLDPRES. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *