ExterneUE / Nato

Guvernul de coaliție al Germaniei nu vrea să facă legal obligatorie ținta NATO de cheltuieli militare

Guvernul de coaliţie al Germaniei nu vrea să facă legal obligatoriu un angajament de a atinge obiectivul NATO pentru cheltuieli militare, au declarat vineri, 18 august, surse apropiate guvernului pentru agenţia DPA, scrie Agerpres.

Guvernul a eliminat o prevedere ce impunea Germaniei să cheltuiască 2% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare dintr-un proiect de buget cu scurt timp înainte de decizia cheie a Cabinetului, potrivit acestor surse.

Mai multe alte media germane au raportat de asemenea informaţia mai înainte în această săptămână.

Rezoluţiile alianţei militare NATO cer tuturor membrilor să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare, deşi Germania şi mulţi alţi membri NATO din Europa de Vest nu au reuşit de mult timp să îndeplinească acest obiectiv.

În schimb, actualul guvern de coaliţie al Germaniei s-a angajat să atingă obiectivul NATO de cheltuieli pentru apărare ca o medie pe 5 ani, adică ţara ar putea uneori cheltui mai mult sau mai puţin decât ţinta de 2%.

De asemenea, sursele au declarat pentru DPA că ministrul german de externe, Annalena Baerbock, membru al Partidului Verzilor, a cerut modificarea.

Germania nu a atins ţinta de 2% de la reducerea cheltuielilor pentru apărare la sfârşitul Războiului Rece la începutul anilor 1990. Ţara s-a confruntat cu critici din partea altor aliaţi NATO, în special Statele Unite, asupra bugetelor sale militare mai mici.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat recent că guvernul german ar cheltui 2% din PIB pentru apărare pe termen lung.

Scholz a spus că ţara va atinge obiectivul cheltuind în mod regulat banii bugetaţi şi printr-un fond special de 100 de miliarde de euro (109 miliarde de dolari) creat pentru a moderniza armata Germaniei în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *