ExterneRăzboi

Guvernul de ocupație din Herson promite un referendum de anexare la Rusia indiferent de „intimidările” Kievului

Un referendum privind aderarea regiunii Herson la Rusia va avea loc în ciuda tuturor încercărilor Kievului de „a intimida” locuitorii regiunii sau de „a organiza teroare informaţională”, a declarat marţi adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse a regiunii, Kiril Stremusov.

„Aş dori să comentez situaţia din jurul ‘contraatacului’ (…) anunţat în mod constant de autorităţile ucrainene (…). Prin trimiterea de luptători, de ucraineni la moarte sigură, aceşti oameni (autorităţile de la Kiev) nu înţeleg că ofensivele fără rost iau zeci sau chiar sute de vieţi ale reprezentanţilor poporului ucrainean – fraţii noştri. Aşa că, vrem să spunem că indiferent ce faceţi: răspundere penală, intimidare, teroare informaţională, un referendum tot va avea loc în regiunea Herson ce va defini clar regiunea ca parte a Federaţiei Ruse”, a declarat Stremousov într-un mesaj video postat pe contul său Telegram, potrivit TASS, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a adăugat că referendumul urmează să aibă loc în curând. „După ce va avea loc referendumul, vom deveni (parte a) Federaţiei Ruse, va fi o altă istorie, o altă ţară”, a mai declarat adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse.

Anterior, Stremusov a declarat pentru TASS că autorităţile (pro-ruse) din regiunea Herson sprijină ideea autorităţilor (pro-ruse) din regiunea Zaporojie de a organiza un referendum în aceeaşi zi. Potrivit acestuia, pregătirile sunt deja în curs, în special comisiile electorale sunt pregătite, transmite Digi24.

Agenţia France Presse aminteşte că SUA au acuzat Rusia săptămâna trecută că „lucrează la anexarea teritoriilor ucrainene” intrate sub controlul său în ultimele luni, folosind acelaşi „mod de operare” ca şi pentru Crimeea în 2014.

„Guvernul rus dispune de planuri detaliate pentru a anexa o serie de regiuni din Ucraina, printre care Herson, Zaporojie, precum şi regiunile întregi Doneţk şi Lugansk”, a declarat marţea trecută Casa Albă.

Reprezentanţii „ilegitimi” pe care Moscova i-a impus în aceste zone „vor organiza referendumuri simulacru pentru reunificarea cu Rusia”, „poate în septembrie în cursul alegerilor regionale din Rusia”, a mai spus John Kirby, care coordonează comunicarea preşedintelui american Joe Biden pe probleme strategice, citat de AFP.

În acelaşi timp, Rusia încearcă să înfiinţeze bănci ruseşti acolo pentru a generaliza utilizarea rublei, „forţează rezidenţii să solicite cetăţenia rusă”, „impune pe cei fideli în serviciile de securitate”, în timp ce „sabotează internetul civil”, potrivit lui Kirby.

A anexa teritorii „cu forţa este o încălcare a Cartei ONU”, a denunţat el, promiţând „noi sancţiuni împotriva Rusiei” dacă aceasta îşi va continua pregătirile. „Moscova ar deveni şi mai mult un paria decât astăzi”, a ameninţat el.

De la începutul războiului din 24 februarie împotriva Ucrainei, armata rusă a cucerit o mare parte a două regiuni sudice, Herson şi Zaporojie. Ulterior, autorităţile acestor zone, aflate sub controlul Moscovei, au declarat că vor să organizeze alipirea lor la Rusia, chiar dacă oficial Kremlinul nu a afişat public acest obiectiv, notează AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *