Externe

Guvernul elvețian are un plan care prevede limitarea imigrației după anul 2017

Concret, guvernul propune stabilirea în fiecare an a unui număr maxim de cetățeni UE care pot veni să trăiască și să lucreze în Elveția. Este vorba, în acest caz, despre o clauză de salvgardare unilaterală, care poate fi aplicată doar de Elveția.

Dacă acest număr este depășit, guvernul va stabili cote obligatorii, care se vor referi și la frontiere.

‘UE nu dorește această soluție de clauză unilaterală, însă ea trebuie să înțeleagă că suntem obligați’ să respectăm dorința poporului elvețian și să o punem în aplicare, a declarat ministrul elvețian de interne Simonetta Sommaruga, responsabilă cu acest dosar, în cadrul unei conferințe de presă la Berna.

Conform oficialului elvețian, după votul din 9 februarie 2014, ‘timp de un an, nu a existat niciun contact cu UE’.

De fapt, UE a considerat rezultatului referendumului un afront inacceptabil din partea Elveției, care a încălcat, în opinia sa, acordurile de liberă circulație intrate în vigoare la începutul anului 2000 și care au permis zecilor de mii de europeni să se stabilească în Elveția fără constrângere.

Apoi, în februarie 2015, Elveția a început să renegocieze cu UE, însă până în prezent nu s-a obținut niciun rezultat tangibil, după ’10 runde de negocieri’, potrivit ministrului elvețian. Dacă totul decurge conform calendarului stabilit, cotele ar putea intra în vigoare în 2019, a precizat Sommaruga.

Proiectul prezentat vineri de guvernul elvețian urmează să fie supus votului în Parlament.  

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *