Economie

Guvernul “estimează”: În trei ani salarial mediu lunar va atinge 5100 lei

Datele sunt prezentate în proiectul de buget pentru anului viitor, care a fost votat de Parlament în două lecturi şi mai urmează să fie supus lecturii finale, transmite IPN.

Potrivit proiectului, creşterea câştigului salarial mediu lunar şi a fondului de remunerare a muncii va fi determinată de relansarea sectorului real, în special din contul dezvoltării sectorului privat şi trecerii unui număr considerabil de personal în sfera businessului mic şi mijlociu şi perfecţionarea sistemului de salarizare şi motivare a angajaţilor.

Indicele preţurilor de consum se prognozează la nivel de 104,7% în anul 2014 şi 105,5% în anul 2016. În ceea ce priveşte cursul de schimb al monedei naţionale pentru perioada de prognoză, acesta va suferi o apreciere relativă – de la 13,03 lei până la 12,93 lei pentru un dolar american la sfârşitul anului 2016.

ECONOMIA R. MOLDOVA a crescut cu 8% în primele 9 luni ale anului 2013

Ţinându-se cont de prognozele unor creşteri economice temperate la nivel mondial, cu efect pozitiv asupra creşterii cererii externe a comerţului exterior moldovenesc pentru perioada 2014-2016, se estimează creşteri medii anuale ale exporturilor de bunuri cu 8,2%, iar ale importurilor cu 7,7%. Ponderea majoră în totalul importurilor va reveni resurselor energetice.
 
Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *