Actualitate

Guvernul Gavrilița cere ajutoare de milioane pentru a găzdui… 5000 de refugiați / Cifrele demontează PR regimului Sandu

Frână bruscă în campania de imagine de la Chișinău „Țară mică cu inimă mare!” Prim-ministrul Natalia Gavriliță a dat interviuri sensibile la BBC și CNN, s-a distribuit masiv pe rețelele sociale spusa că Republica Moldova găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor, s-au cerut ajutoare de urgență de la toată lumea și … au apărut cifrele oficiale.

În Republica Moldova au intrat 360.000 de refugiați din Ucraina, dintre care 260.000 și-au continuat drumul către alte țări. Au rămas 100.000, dintre care 95.000 s-au descurcat pe cont propriu fără să ceară ajutorul guvernului Republicii Moldova, care nici nu prea știe de fapt pe unde sunt acești 95.000 de oameni. Cam 5.000 de refugiați din Ucraina sunt în centrele de cazare administrate de guvernul Republicii Moldova – și după ce a apărut în presă condițiile din aceste centre sunt extrem de dure.

Ne putem întreba ce fel de administrație nu poate asigura cazarea și hrănirea decentă a 5.000 de refugiați și trebuie să facă apel la ajutoare externe pentru asta.

Dar ne-am întreba degeaba, a fost vorba de un exercițiu de imagine și nimic mai mult, superb executat, dar ca de obicei în spatele campaniilor de PR realitatea este mult diferită. Cei 260.000 de refugiați ucraineni i-au îmbogățit pe hotelierii de la Chișinău, cu câteva săptămâni în urmă era imposibil să găsești o cameră în oraș, iar prețurile săriseră la cer.
 


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.