Actualitate

Guvernul Japoniei va acorda R. Moldova 8 milioane de dolari pentru consolidarea sistemului medical național

Guvernul Japoniei va acorda Republicii Moldova cu titlu de grant, un miliard de yeni japonezi, echivalentul a 8 milioane de dolari, pentru consolidarea sistemului medical național. Parlamentul a ratificat Acordul întocmit prin schimb de note dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind implementarea Programului de consolidare a sistemului medical, transmite Agora.md.

Acordul are ca scop extinderea cooperării economice moldo-japoneze, contribuind la implementarea Programului de dezvoltare economică şi socială prin acordarea de mijloace financiare, ce urmează fi utilizate pentru acoperirea necesităților urgente ale sistemului de sănătate, implicit fortificarea capacităților sectorului spitalicesc, prin achiziţia de dispozitive medicale în beneficiul a cinci instituții medico-sanitare publice.

Dispozitivele medicale sunt destinate Institutului de Medicină Urgentă, Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului Mamei și Copilului, Institutului Oncologic, Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, care acordă asistență medicală unui număr mare de pacienți, inclusiv refugiaților din Ucraina.

Conform notei documentului, propunerea semnării Acordului a fost precedată de o evaluare a necesităților, efectuată în cadrul instituțiile medicale beneficiare de către o echipă de experți din Japonia, în acest sens fiind stabilită o listă de dispozitive medicale prioritare, care ulterior a fost agreată de către Ministerul Sănătății.

Totodată, la implementarea tratatului urmează a fi aplicate facilitățile fiscale și vamale aferente realizării proiectelor de asistență tehnică și investițională în derulare, care cad sub incidența tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. De asemenea, Acordul se va reflecta în bugetul de stat ca fiind finanțat din surse externe, conform prevederilor cadrului normativ.

Tratatul va intra în vigoare la data recepționării de către Guvernul Japoniei a notificării în scris din partea Guvernului RM cu privire la finalizarea procedurilor interne necesare pentru intrarea acestuia în vigoare. Perioada de implementare a Acordului de Grant este până la 31 august 2026, dar poate fi extinsă prin consensul reciproc dintre autoritățile competente ale celor două țări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *