Internațional

Guvernul olandez condus de Mark Rutte a picat din cauza divergențelor interne privind politica de azil. Ce spun sondajele

Cabinetul Țărilor de Jos condus de Mark Rutte a căzut, anunță publicația locală De Telegraaf. Mărul discordiei dintre cele patru partide din coaliția de guvernare a fost legislația privind azilul, care trenează de luni de zile. O ultimă încercare de a ajunge la un acord în cadrul unei reuniuni de criză desfățurată vineri seară a eșuat, scrie G4media.

Dizolvarea coaliției guvernamentale va duce la declanșarea de alegeri anticipate, probabil în toamna acestui an.

Cabinetul se va reuni în ansamblu vineri seara, în jurul orei 21:30, după care premierul Rutte va susține o conferință de presă.

Partidele din coaliția guvernamentală au poziții diametral opuse de mult timp în ceea ce privește azilul. Săptămâna aceasta a explodat acest dosar sensibil, în care diferențele dintre VVD și CDA, pe de o parte, și D66 și CU, pe de altă parte, au fost mari.

Subiectul cel mai sensibil a fost reprezentat de măsurile de limitare a reunificării familiei pentru cei care cer azil în Țările de Jos, iar diferențele s-au dovedit insurmontabile.

Mark Rutte este unul dintre cei mai longevivi premieri olandezi, ocupând funcția de peste 12 ani.

Ce urmează?

Majoritatea sondajelor de opinie plasează în frunte Mișcarea Cetățenilor Fermieri (BBB, dreapta populistă), condus de Caroline van der Plas, care s-a plasat deja în frunte în alegerile locale din martie.

Caroline Van der Plas
Foto: Caroline Van der Plas / Wikipedia

Partidul Liberal (VVD), al premierului Mark Rutte este pe locul 2.

Pe locul al treilea în sondaje este situat Partidul Libertății (PVV), condus de Geert Wilders, cunoscut pentru poziția sa anti-imigrație și islamofobă.

Geert Wilders
Foto: Geert Wilders / Facebook

Spectrul politic din Țările de Jos este extrem de fragmentat și va fi foarte dificilă găsirea unei majorități stabilă în Camera Reprezentanților cu 150 de locuri, aleasă prin scrutin proporțional integral de listă fără prag electoral.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *