Social

Guvernul României va susține dezvoltare proiectelor în domeniul medical din Moldova

Ministrul Sănătății din Moldova și cel din România au discutat despre intensificarea colaborării pe două domenii extrem de importante în sistemul medica care urmează să fi implementat în Moldova: intervenția medicală de urgență și serviciul de radioterapie în oncologie. 

Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății al Republicii Moldova a mulțumit în cadrul briefingului pentru sprijinul României în domeniul medical.

Ministrul a precizat că vor fi căutate alocații suplimentare financiare pentru o nouă unitate de urgență. În acest sens, va fi construit un nou edificiu pe teritoriul spitalului de ugențe din capitală. Acesta va avea trei etaje, fiecare câte o mie de metru pătrați, care va include și un bloc operator nou.

În timpul zilei de mâine, cei doi miniștrii vor efectua o vizită de lucru la Institutul Oncologic. „Împreună cu omologul din România vom încerca să identificăm care sunt necesitățile pacienților din această instituție și vom acorda atenția necesară acestei probleme”, a anunțat ministrul moldovean al Sănătății. „Mulțumesc pentru încredea și sprijinul guvernului Român în ceea ce urmează să înfăptuim”, a declarat Ruxanda Glavan.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății din România i-a urat succes omologului său care „nu gestionează cel mai ușor portofoliu din guvern, iar ministrul trebuie să aibă foarte mult curaj pentru ceea ce și-a propus să facă. Dorința noastră de colaborare se bazează pe toată experiența pe care vrem să o împărtășim cu voi”, a subliniam ministrul român.

„Cooperarea în domeniul oncologic este o necesitate și în România. Vom încerca împreună să dezvoltăm capacitățile în acest sens”, a subliniat Nicolae Bănicioiu.

În cadrul briefing-ului s-a menționat despre proiectul SMURD -2 care este în faza de implementare și piața farmaceutică în continuarea colaborării celor două state.

„Aveți sprijinul financiar, prin aceste proiect pe care guvernul Republicii Moldova le propune, iar guvernul României întotdeauna a fost receptiv. Împreună putem desăvârși și partea politică de sănătate, pentru a implementa noi măsuri legislative, noi tratamente pentru beneficiul pacienților”, a conchis ministrul român.

Întâlnire a cei doi miniștri din domeniul sănătății a urmat ședinței comune a guvernelor Republicii Moldova și România care a avut loc pe 22 septembrie, în Constanța, România.

TIMPUL.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *