EconomieExterneRăzboiSocial

Guvernul va aloca 4 milioane de lei pentru evacuarea cetățenilor R. Moldova din Israel și Fâșia Gaza

Guvernul Republicii Moldova va aloca din fondul de intervenție 4 milioane de lei pentru evacuarea cetățenilor moldoveni din Statul Israel și Fâșia Gaza, în condițiile declarării pe 9 octombrie 2023 de către Guvernul Statului Israel a stării de război pe întreg teritoriul său. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost a fost elaborat recent de Ministerul de Externe, fiind înaintat spre consultări publice.

Potrivit datelor oficiale, pe teritoriul Israelului se află un număr de 13 mii de moldoveni, însă neoficial numărul acestora depășește 20 de mii, transmite Deschide.md.

De asemenea, autoritățile atrag atenția asupra faptului că, deși, la momentul actual aeroportul din Tel-Aviv este încă funcțional, totuși se atestă anularea sau suspendarea mai multor curse, imposibilitatea de a identifica bilete sau creșterea exorbitantă a prețurilor acestora, iar mai multe state desfășoară sau pregătesc rute charter pentru repatrierea cetățenilor proprii. Astfel, din Fâșia Gaza – care este constant bombardată, unica posibilitate ar fi evacuarea cetățenilor pe cale terestră spre Cairo, în cazul în care autoritățile egiptene vor permite deschiderea punctului de frontieră.

„Oricare din scenariile de evacuare a cetățenilor statului nostru din zona de conflict armat necesită pregătire prealabilă și asistență calificată. În acest sens, acțiunile de repatriere vor implica: organizarea/contractarea de curse charter, contractarea companiilor de transport terestru pentru deplasarea de la frontiera cu Fâșia Gaza spre Cairo ș.a., asigurarea cetățenilor pe perioada deplasării spre Cairo cu apă și hrană, delegarea unui funcționar consular în Egipt pentru facilitarea întregului proces ș.a., or pentru buna desfășurare a acestor procese sunt necesare alocări de resurse financiare din fondul de intervenție a Guvernului”, precizează MAEIE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *