Ultima oră

Guvernul va împrumuta fabricilor de pâine MII DE TONE de grâu

"Preţul pe piaţă al grâului, dar şi al făinii în ultimul timp s-a majorat, iar autorităţile din teritoriu semnalează că fabricile de pâine sunt în prag de a majora preţurile", a menţionat ministrul agriculturi şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, prezentând proiectul de decizie.

Întreprinderile de panificaţie vor avea posibilitatea să ia cu titlu de împrumut cantitatea de grâu care le va permite să menţină preţurile la pâine. Agenţii economici vor întoarce împrumutul în rezerva de stat din recolta nouă, până la 1 septembrie 2013.

"La acest moment avem solicitări pentru peste 9 mii tone. Vor veni şi alte solicitări. Cantitatea care nu va fi solicitată sub formă de împrumut va putea fi procurată, achitând în avans", a declarat ministrul.

De la începutul anului curent preţul la grâu a crescut pe piaţa internă cu circa 20%, de la 3500 de lei pentru o tonă la 4200. S-au majorat şi preţurile la făină, de 5000 de lei la 6000. Specialiştii explică aceasta prin recoltele joase de grâu obţinute în 2012 şi prin majorarea, 1 ianuarie 2013, a TVA de la 8 la 20%. Preţurile la grâu s-au mărit şi la bursele regionale, unde o tonă de grâu se comercializează cu 340 de dolari. 

Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *