Internațional

Hamas interzice celebrarea Anului Nou în Fâșia Gaza

‘Ministerul de Interne și Departamentul Poliției nu au acordat autorizația niciunui restaurant, hotel sau vreunei săli pentru a celebra sosirea Noului An’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliției Ayman al-Batinji, explicând că celebrarea Anului Nou este ‘incompatibilă cu datinile, cutumele, valorile și învățămintele religiei noastre’.

Celebrarea a fost interzisă și în semn de ‘solidaritate cu familiile martirilor Intifadei de la Ierusalim’, a adăugat Batinji, referindu-se la violențele care au marcat în special Ierusalimul și Cisiordania în ultimele luni, agitând spectrul unei noi Intifade.

De la 1 octombrie, atacuri ale unor palestineni izolați, majoritatea comise cu arme albe, și ciocniri între tineri palestinieni și soldați israelieni i-au costat viața pe 136 de palestineni, 20 de israelieni, precum și pe un american și un eritreean, potrivit enumerării AFP.

Marea majoritate a palestinienilor uciși comiseseră sau încercaseră să comită atacuri, cu armă albă cei mai mulți, dar și cu mașini sau arme de foc, potrivit autorităților israeliene.

În cursul anilor precedenți, restaurantele, hotelurile și cafenelele din Fâșia Gaza erau autorizate să organizeze evenimente celebrând Noul An.

O sursă apropiată poliției din enclava palestiniană a afirmat că forțele de securitate vor pune capăt oricărei ‘sărbătoriri neautorizate’.

Fâșia Gaza — mică enclavă de 362 km.p. între Israel, Egipt și Marea Mediterană, devastată de trei războaie în ultimii șapte ani — adăpostește circa 1,8 milion de palestinieni, fiind una dintre zonele cele mai dens populate din lume.

Acest teritoriu este supus unei blocade israeliene de când Hamas a preluat controlul cu forța asupra lui în 2006, după o luptă fratricidă cu mișcarea Fatah a președintelui palestinian Mahmoud Abbas, care refuzase să cedeze puterea formațiunii islamiste, învingătoare în alegerile legislative. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *