Social

Haosul din R. Moldova se vede și în statistici

Infracțiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău constituie circa o treime din numărul total de fărădelegi săvârşite în țară. Drept urmare, pe parcursul anului trecut, în timp ce numărul furturilor, tâlhăriilor și infracţiunilor legate de droguri s-a micșorat, cazurile de omoruri, violuri, huliganism și jafuri s-au menținut în creștere, conform datelor prezentate de publicaţia „Situaţia social-economică a mun. Chişinău în 2012”, emisă de Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Numărul total de infracțiuni pe parcursul anului trecut s-a majorat cu circa 11 la sută sau cu 1300 cazuri în comparație cu 2011, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar rata infracțiunilor a fost de 168 infracțiuni la zece mii de locuitori.

Publicația prezintă însă vești bune în ceea ce privește situația demografică în Chișinău. Așadar, nivelul natalității s-a majorat cu 14 la sută, fiind înregistrați 8900 născuți-vii, iar rata natalității a constituit 11 născuți-vii la 1000 de locuitori. De cealaltă parte, numărul căsătoriilor s-a redus cu circa zece la sută în comparație cu anul 2011, rata nupțialității constituind opt căsătorii la o mie de locuitori. Anul trecut, la Oficiile de Stare Civilă ale municipiului au fost înregistrate peste șase mii de căsătorii. Totodată, a fost înregistrată o scădere a nivelului divorțialității cu nouă la sută, iar la fiecare 100 de căsătorii au revenit 41,2 divorțuri.

Câştigul salarial al unui angajat din economia mun. Chişinău a fost de circa 4300 lei în 2012, sporind cu 13 la sută față de anul precedent şi depăşind media pe țară cu 26 la sută. Însă, spre exemplu, în trimestrul trei al anului trecut, cheltuielile medii lunare de consum ale populației au constituit circa 2200 lei lunar în medie pe o persoană, iar cea mai mare parte a cheltuielilor, de 39 la sută, în mod tradițional, a fost destinată necesarului de consum alimentar.

Mai puțini chișinăuieni șomeri

Numărul şomerilor din Chișinău s-a redus cu circa 23 la sută comparativ cu anul 2011, fiind înregistrați în jur de 11 mii de oameni în cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Volumul cifrei de afaceri la întreprinderile cu activitatea în comerțul cu amănuntul s-a majorat cu doi la sută, în prețuri comparabile, față de 2011, în timp ce volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației s-a micşorat cu patru la sută. Totodată, lucrările de construcții-montaj au fost realizate cu 11 la sută mai puțin decât în 2011, iar numărul mutărilor în case noi s-a micşorat cu 20 la sută.

Totodată, numărul locuitorilor capitalei care au circulat cu autobuzele şi microbuzele s-a majorat cu trei la sută față de 2011, în timp ce acei care au apelat la serviciile transportului aerian s-a micşorat cu patru la sută comparativ cu 2011, numărul acestora fiind peste 600 mii de pasageri.
Publicația mai prezintă că, deși numărul incendiilor s-a micșorat cu circa 11 la sută, 16 oameni au decedat în urma a 408 incendii, care au avut loc pe parcursul anului trecut în municipiul Chişinău, potrivit datelor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale ale MAI. Mai mult, acestea au pricinuit pierderi în sumă de circa zece miliarde lei economiei municipiului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *