Externe

Hashim Thaci, ales președinte al Kosovo de către parlament

În al treilea tur de scrutin, candidatura lui Thaci a fost susținută de 71 de aleși, din 120 de locuri ale parlamentului din Kosovo, în timp ce 10 buletine de vot au fost anulate.

"Pe baza numărării buletinelor… putem constata că dl Hashim Thaci a fost ales președinte al Republicii Kosovo pentru un mandat de cinci ani", a declarat o comisie parlamentară însărcinată cu organizarea votului.

"Mă angajez să construiesc un nou Kosovo, un Kosovo european și să aprofundez relațiile noastre cu Statele Unite", a declarat Thaci, 47 de ani, după vot.

Votul a fost precedat de lansarea de gaze lacrimogene în incintă de către opoziție, care cere de luni de zile demisia guvernului, amintește France Presse.

Sesiunea a fost reluată în absența deputaților opoziției, dintre care unii au fost forțați să părăsească sala, în timp ce alții au refuzat să participe.

Candidatul coaliției la putere nu a putut fi ales în primele două tururi de scrutin, în lipsa unei majorități calificate de două treimi dintre aleși. În al treilea tur, o majoritate simplă a fost suficientă.

Mandatul de cinci ani al președintei în exercițiu Atifete Jahjaga se încheie la 7 aprilie.

Fosta provincie sudică a Serbiei, care și-a proclamat independența în 2008, este, din octombrie, scena unei profunde crize politice, opoziția paralizând lucrările parlamentului prin tiruri de gaze lacrimogene și manifestații, uneori violente, la Pristina.

Opoziția din Kosovo cere demisia guvernului și organizarea de alegeri anticipate. Ea acuză puterea de corupție și îi cere să renunțe la un acord privind "normalizarea" relațiilor cu Serbia, încheiat în 2013 cu medierea Uniunii Europene, mai amintește AFP.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *