ActualitateExterne

Hezbollah a doborât o dronă israeliană deasupra Libanului

Armata israeliană a anunţat că una dintre dronele sale s-a prăbuşit pe teritoriul libanez după ce a fost lovită de o rachetă sol-aer, o acţiune pentru care mişcarea Hezbollah şi-a revendicat responsabilitatea, relatează AFP, potrivit news.ro.

O dronă israeliană s-a prăbuşit în Liban după ce a fost lovită de un tir, a anunţat armata israeliană luni dimineaţa. “O rachetă sol-aer a fost trasă asupra unei drone IAF (forţele aeriene israeliene – n.r.) care opera în spaţiul aerian libanez”, a precizat armata într-un comunicat. “Drona a fost lovită şi a căzut pe teritoriul libanez”, a adăugat aceasta, fără a preciza o anumită regiune.

La rândul său, Hezbollah a afirmat că a doborât duminică o dronă israeliană Hermes 450 care survola sudul Libanului, “în regiunea al-Aishiyah”. Puternica grupare islamistă susţinută de Iran a afirmat că a doborât drona “în sprijinul (poporului) palestinian”.

“Incidentul face obiectul unei anchete”, a anunţat armata israeliană, care susţine că forţele sale aeriene au lovit apoi locul de lansare a rachetei.

La sfârşitul lunii februarie, Israelul a anunţat că a vizat poziţii ale Hezbollah la Baalbek, în estul Libanului, ca represalii la tirul cu o rachetă sol-aer care a distrus o dronă israeliană în sudul ţării. Regiunea Baalbek, situată în câmpia Bekaa, la graniţa cu Siria, este un bastion al Hezbollah.

De la începutul războiului din Gaza, la 7 octombrie, între Israel şi Hamas, Hezbollah a vizat zilnic poziţii militare israeliene, în sprijinul aliatului său palestinian.

De asemenea, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, au afirmat că au lansat duminică douăzeci de rachete asupra nordului Israelului din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile israeliene din Gaza şi Cisiordania.

Israelul efectuează lovituri asupra satelor de frontieră şi operaţiuni ţintite împotriva oficialilor Hezbollah. În Liban, violenţele transfrontaliere s-au soldat cu cel puţin 375 de morţi, majoritatea combatanţi, dar şi 70 de civili, potrivit unui raport al AFP. În nordul Israelului, unsprezece soldaţi şi opt civili au fost ucişi, potrivit armatei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *