Lumea

“Hipopotami de cocaină” ai lui Pablo Escobar sunt supremați de către guvernului columbian

Faimoșii “hipopotami de cocaină” ai lui Pablo Escobar se confruntă cu o eradicare, potrivit unei declarații făcute joi de ministrul columbian al mediului și dezvoltării durabile.

Turma, care, potrivit guvernului columbian, numără în prezent 169 de animale, s-a reprodus rapid din populația inițială formată dintr-un mascul și trei femele pe care regele drogurilor îi deținea ca parte a colecției sale private de animale exotice.

După moartea lui Escobar, în 1993, autoritățile au relocalizat majoritatea celorlalte animale din colecție, dar nu și hipopotamii – deoarece erau prea dificil de transportat. Lipsiți de orice prădător natural, populația în creștere reprezintă o provocare pentru mediu. Dacă nu se iau “măsuri ferme” pentru a-i controla, populația ar putea crește până la “1.000 de indivizi până în 2035”, se arată în declarație.

Această nouă etapă de control al populației de hipopotami implică trei strategii: sterilizarea, relocarea și “eutanasia etică”, a adăugat acesta.

“Toate cele trei strategii trebuie să funcționeze împreună”, a declarat ministrul Mediului, Susana Muhamad, în comunicat. “Aici ne aflăm într-o cursă contra cronometru în ceea ce privește impactul permanent asupra mediului și a ecosistemului care este generat și de aceea nu putem spune că o singură strategie este eficientă pentru obiectivul nostru, care este de a controla populația”.

În 2021, oamenii de știință au recomandat lichidarea hipopotamilor pentru a preveni efectele negative pe termen lung, dar alți oameni de știință cer în schimb un program de castrare, invocând preocupări legate de bunăstarea animalelor.

Între 2011 și 2019, patru masculi au fost castrați și două femele au fost sterilizate, dar acest lucru nu a făcut prea mult pentru a încetini progresul hipopotamilor. Punerea hipopotamilor sub control al nașterilor a fost la fel de ineficientă. Au existat, de asemenea, planuri de relocare a unei părți din populație în India, Filipine și Mexic, logistica trimiterii a 60 de exemplare în India fiind analizată în prezent, se arată în comunicat.

“Căutăm să implementăm acest plan în cel mai scurt timp posibil, tocmai pentru ca impactul să înceteze”, a explicat Muhamad.

Potrivit comunicatului ministerului, sterilizarea va costa țara în medie 40 de milioane de pesos (10.000 de dolari) pe animal și va începe de săptămâna viitoare, cu scopul de a steriliza 40 de animale pe an.

Ministrul a concluzionat subliniind că hipopotamii au fost declarați “exotici invazivi”, cu “caracteristici agresive”, și că “prezența lor reprezintă o amenințare pentru ecosisteme și riscuri pentru comunitățile care le înconjoară”.

Cercetările au arătat efectele negative ale deșeurilor de hipopotam asupra nivelului de oxigen din resursele de apă, ceea ce poate afecta peștii și, în cele din urmă, oamenii. Hipopotamii reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru agricultură și pentru securitatea oamenilor din zonele afectate, potrivit unui studiu din 2021. În aprilie, un hipopotam provenit din colecția lui Escobar a murit după ce a fost lovit de o mașină.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *