Bună Dimineața

Holercanizarea guvernării …și zis-a poporul să fie tărie și fu tărie!

…și membrele AIE ascultatu-ne-au și închis-au robinetul: de când în fruntea noului guvern vechi venit-a domnul Leancă moara comuniștilor simte un deficit acut de apă. Miniștrii noului guvern vechi nu se mai păruiesc în public, deputații noii majorități parlamentare votează într-o zi cât vechea majoritate nu vota într-un an, nu mai există discuții despre atacurile raider, statul R. Moldova nu mai este proprietatea unui oligarh, au dispărut miniștrii corupți și regimul nu mai este plahotniucizat, cum țârdizau unii metaforic. Dimpotrivă, se zice că noul guvern vechi a resuscitat la viață PIB-ul, a sculat „indicul economic”, vorba babei Jenea, și chiar e pe cale să înregistreze la activul său o nouă performanță.

…și cea mai mare performanță se așteaptă la capitolul „Ședințele guvernului cu ușile închise”. După ce miniștrii au descoperit că și undeva prin Europa ședințele de guvern se fac fără presă, s-a decis să se meargă mai departe pe linia aprofundării caracterului intim al actului. Al actului guvernării, evident. Astfel, vechiul concept al transparenței actului decizional, vădit răsuflat și contraproductiv, a fost substituit printr-un nou concept, cel care deja poate fi numit holercanizare. Potrivit acestui nou concept, ședințele guvernului se organizează la Holercani, localitate cu o reputație ireproșabilă încă din timpul lui Ivan Bodiul, unde se afla vilele miniștrilor, reședinta de stat a premierului, a președintelui Parlamentului (și a șefului statului, că acesta parcă mai are una, la Condrița?). 

…e adevărat, holercanizarea actului decizional e mai scumpă, fiindcă miniștrii merg la Holercani cu mașinile de serviciu, însă vorba românului: dai un ban, dar face. Potrivit premierului Leancă, „ședința de guvern a fost una destul de productivă”. Dacă ședințele organizate la Chișinău erau pur și simplu productive, cea organizată la Holercani a fost „mai productivă”. Sesizați diferența? Dacă mai adăugăm aici și faptul că prin porțile de la Holercani penetrarea presei este exclusă, conchidem că noul concept are șanse să devină foarte popular. Astfel, și ministerele pot organiza ședințele lor la Holercani, ca să nu le deranjeze presa… Lozinca potrivită ar fi (inspirată de cea leninistă, despre electrificare): „Integrarea europeană este puterea Coaliției plus holercanizarea întregii guvernări!”.

.. și dacă poporul cerutu-i-a guvernării mai mare unitate în acțiuni, mai multă lumină în actul decizional și mai multă tărie în promovarea reformelor și în lupta cu corupția, așa s-a și întâmplat. 

Zis-a poporul să fie unitate și fu unitate…
Zis-a poporul să fie lumină și fu lumină…
Zis-a poporul să fie tărie, și fu tărie…


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *