Actualitate

Hotelierii români, dezamăgiți de turiștii moldoveni: Își prepară mâncarea în cameră, la reșou

„Majoritatea moldovenilor au venit în România pentru Crăciunul pe stil vechi, sărbătorit pe 7 ianuarie, dar sunt și unii care și-au cumpărat pachete pentru Revelionul pe stil vechi. Pachetele clasice sunt de 5-7 zile, iar numărul turiștilor pentru aceste sărbători se estimează că va depăși 18.000 de persoane, față de aproximativ 16.500 anul trecut”, a declarat președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, Gabriel Mărgineanu.

Turiștii au cumpărat vacanțele cu prețuri începând de la 85 de euro până la peste 200 de euro, dar o medie poate fi estimată undeva la 150 de euro. Cei mai mulți dintre ei au preferat Brașov, Poiana Brașov, Valea Prahovei, dar și stațiuni balneare precum Sovata și Borsec. Pe mâncare și băutură, estimează Mărgineanu, cheltuiala nu a depășit o medie de 50 de euro de persoană pe parcursul vacanței, notează profit.ro.

Cei care se întreabă cum a putut rezista un turist 4-5 zile într-o stațiune din România cu mâncare și băutură cumpărate cu puțin mai mult de 200 de lei nu știu că acești bani nu au fost cheltuiți în hoteluri și restaurante, iar asta este una dintre supărările hotelierilor români de la munte. Turiștii moldoveni care ajung aici nu sunt cheltuitori deloc și, în afara banilor pe care i-au plătit pe vacanțe, nu-și cumpără din hoteluri nici o cafea sau o apă plată.

Președintele Asociației din Republica Moldova explică faptul că autocarele cu turiști moldoveni obișnuiesc să oprească, de două ori pe sejur, la un hypermarket, unde lumea coboară și se alimentează cu mâncare și băutură pentru vacanță. O mare supărare a hotelierilor români este că mulți dintre ei își prepară mâncarea în cameră, pe reșouri cu care vin de acasă. „Este perfect valabilă această situație și este una interesantă, la care urmează de atras atenția și de lucrat în sensul acesta”, confirmă Gabriel Mărgineanu.

Nu toți turiștii moldoveni își pregătesc mâncarea în cameră, ci cei de la nivel „mediu în jos”. Asta ar înseamna ceva mai puțin de jumătate din totalul turiștilor, adică în jur de 8.000 de persoane.

Hotelierii români nu speră la o îmbunătățire, însă sunt dispuși să continue colaborarea cu agențiile din Republica Moldova. Acești turiști, indiferent cât de puțin cheltuitori ar fi, sunt mulți și vin într-o perioadă în care stațiunile românești nu sunt totuși foarte pline.

Mărgineanu mai spune că moldovenii vin cu multă băutură de acasă, 3-4 litri de vin și 2-3 litri de tărie, care însă nu este suficientă. Astfel, ei trebuie până la urmă să își mai cumpere încă pe atât din România. Deci, chiar dacă hotelurile nu câștigă suplimentar, banii tot ajung în economia românească. 

sursa: agora.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *