Opinii și Editoriale

Iaca este, iaca nu-i… misterul microbuzelor estompat de misterul lingvistico-identitar

Se vorbește de mult timp despre o reformă a transportului, nu doar în Chișinău, ci și în toată țara. Bloggerul Victor Chironda a scris un articol relevant din acest punct de vedere. Însă una gândește societatea civilă și alta face primăria. Nu scoți tu microbuzele de pe rută, domnule, într-o singură zi. Arunci orașul într-un haos total. Recunosc, în aceste câteva zile orașul respira mai ușurat și practic nu mai vedeai ambuteiaje și șoferi nervoși. Însă cum rămâne cu cetățenii simpli? Mai avem și cetățeni care nu beneficiază de automobile, însă trebuie să ajungă la muncă la ora stabilită. Suplinirea rutelor cu 2/3 troleibuze nu-i ajută cu nimic. Le-aș recomanda funcționarilor din primărie să vină cu troleibuzul la muncă într-o bună zi, ca să simtă și ei pe pielea lor cât de europenește se circulă în troleibuze în orele de vârf.

Aceste schimbări ar trebui efectuate treptat, cu participarea obligatorie a societății civile, printr-un plan bine pus la punct, ca să nu dai peste cap orarul de muncă al cetățenilor. Primarul a dorit să se răzbune pe microbuze și să se dea mare și tare. Microbuzele au dispărut pe câteva zile, ca recent să apară din nou. E o situație demnă de un basm popular cu Păcală și Tândală. Rămâne să vedem cine va fi păcălit. Vom urmări cu interes dezvoltarea situației de mai departe. Însă până acum e 1 – 0 pentru microbuze în detrimentul primarului.

Și da, încă așteptăm o strategie a transportului public. Asta ar fi un lucru real, care ne-ar mulțumi pe noi, cetățenii acestei țări. Pentru că astea sunt problemele reale. Așteptăm ca opinia publică și presa să se mai tempereze din frustrările identitare și să revină la problemele reale. La moment problema transportului public e pe locul 2, mai important este să turnăm zoi în capul câtorva interpreți care au cântat alături de Dodon la Moscova și să aruncăm cu glod într-un oficial european care a zis că vorbim moldoveneasca. Astea sunt problemele majore ale moldovenilor, restul – să aștepte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *