Eveniment

Iași: ședinţa comună a guvernelor României şi R. Moldova

Acestea sunt apropierea R. Moldova de UE, prosperitatea cetăţenilor de ambele ţări, îmbunătăţirea mediului de afaceri, posibilitatea de a genera export românesc şi interes privat românesc în R. Moldova și proiecte energetice de anvergură. 

Pe agenda de zi au dominat proiecte economice care vizează infrastructura, dezvoltarea relaţiilor economice și oferirea oportunităţilor investiţionale. ”Un domeniu aparte, vital pentru R. Molodova, ce vizează securitatea energetică a ţării, a fost discutat în detalii, responsabilii de domeniu cunosc şi ştiu exact ce au de făcut, pentru ca acele proiecte iniţiate să se materializeze. Aici aş vrea să scot în evidenţă prioritatea nr .1: este vorba de interconectarea reţelelor de transort a gazelor naturale prin gazoductul Iași-Ungheni. Am convenit că vom face tot ce este posibil ca acest proiect să fie finalizat la sfârşitul acestui an”, a declarat prim-ministrul Vlad Filat.


Miniștrii Apărării Vitalie Marinuță (RM) și Gabriel Oprea (RO)

(UPDATE 14.35)  În afară de Planul de acțiuni privind amplificarea parteneriatului dintre România și Republica Moldova, miniștrii ambelor state au semnat alte șapte documente, printre care Acordul de cooperare și ajutor reciproc în cazul producerii dezastrelor, Acordul de colaborare între ministerele Dezvoltării Regionale de la București și Chișinău, Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul R. Moldova, Acordul de colaborare între ministerele Muncii și Protecției Sociale și Înțelegerea între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România și Ministerul Tineretului și Sportului din R. Moldova. 

(UPDATE 14.30) Premierii Vlad Filat și Mihai-Răzvan Ungureanu au semnat Planul de acţiune pentru amplificarea prevederilor Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, semnată la Bucuresti, la 27 aprilie 2010, de domul Traian Băsescu, preşedintele României şi de domnul Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al R. Moldova.  


Premierii Vlad Filat și Mihai-Răzvan Ungureanu

Şedinţa plenară a Guvernelor R. Moldova şi România a început câteva clipe în urma în Sala de Cosiliu a Universităţii „Al.Ioan-Cuza” din Iaşi. Premierii celor două ţări, Mihai-Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat au fost primiţi de garda de onoare şi fanfara militară care a interpretat imnurile „Limba noastră” şi „Deşteaptă-te române”.

În perimetrul universităţii din Iaşi forţele de ordine au asigurat securitate maximă. Cu toate acestea, la ceremonia de primirii oficiale din de pe bd. Carol 1 au asistat un grup de tineri de la formaţiunea naţionalistă „Noua dreaptă”. Aceştia au adus drapele şi steagrurile organizaţiei şi au scandat „Basarabia-pământ românesc!”, „Jos hotarul de pe Prut!”. 

Proteste Anti-Băsescu

Aproximativ o sută de persoane adunate în faţa Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi au scandat "Jos Băsescu", " Ţi-au adus spionul să-ţi apere tronul", "Jos mafia din Iaşi", "Caracatiţa lui Nichita", "Băsescu nu rezişti nici cu mii de securişti", după ceremonia oficială de primire a membrilor Guvernelor român şi moldovean.

După întrevederea în plenul celor două delegaţii va urma ceremonia de semnare a unor documente bilaterale de către cei doi premieri.

Ion Macovei (Iaşi)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *