Actualitate

Iată ce se va întâmpla în Republica Moldova după UNIRE. „Modelul german va funcționa…”

Mărimea pieței va determina un val de investiții private, tendința de a ocupa o piață liberă până acum va aduce cel puțin extinderea firmelor prezente în România dincolo de Prut, investițiile care vor fi demarate în infrastructură ar putea aduce profituri importante și creșteri de cifră de afaceri pentru companiile care le vor realiza, va crește numărul peroanelor active pe piața muncii (se vor face noi angajări), va crește nivelul câștigurilor salariale în stânga Prutului, într‐un cuvânt, se va repeta efervescența investițională din România după 1859 sau după Marea Unire.

Acest fenomen de efervescență, de descoperire a unei noi piețe care trebuie „ocupată“ va genera un efect de multiplicare în economie, va fi un important „motor de creștere“ pentru economia românească, care va conduce la creșterea sănătoasă de PIB peste nivelurile potențiale de astăzi. Pe de altă parte, includerea în populația activă și în antreprenoriat a unor buni vorbitori de limbă rusă, va crea premisele unei reale deschideri a firmelor românești spre piața rusă, aproape netestată astăzi.

Fără îndoială, această nouă categorie de salariați și antreprenori, va ajuta la creșterea gradului de „internaționalizare“ a economiei noastre. Plastic vorbind, ar fi ca și cum un avion (România) ar căpăta un motor în plus. Chiar dacă, în primii ani, nivelul performanțelor medii ale noii Românii vor scădea (de exemplu, PIB/locuitor), aceste valori se vor recupera foarte repede pentru că vor avea un ritm de creștere rapid în perioada următoare, după absorbirea șocului Reunificării.

Modelul german va funcționa și în cazul nostru: o țară mai mare va crește mai rapid decât vecinii săi.

Fragment extras din cartea "Se mai poate face astăzi Unirea?" semnată de Petrișor Gabriel Peiu

Cartea se distribuie gratuit. O puteți găsi la redacția 10TV, str. Columna 144 E (intrarea de pe str. Alexandru cel Bun).

Sursa: 10TV.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *