PoliticăUE / Nato

Igor Boțan: Alternativa lumii ruse pentru R. Moldova este aderarea la UE

Alternativa „lumii ruse” pentru Republica Moldova și Ucraina este mișcarea cu pași rapizi spre Uniunea Europeană. Modul prin care Federația Rusă vrea să unească verigile imperiului rus, începând cu secolul 15 până în prezent, este unul care nu poate fi decât respins, cosideră expertul Igor Boțan, transmite IPN.

Igor Boțan a menționat că după destrămarea Imperiului Sovietic și căderea Blocului Comunist, Uniunea Europeană a făcut o ofertă pentru țările Europei Centrale, iar Republica Moldova, Ucraina, țările Caucazului de Sud au rămas în zona gri pe care UE pentru anumită perioadă a tratat-o drept zona de responsabilitate comună a Uniunii Europene și Federației Ruse, lucru cu care Rusia niciodată nu a fost de acord.

Actualmente, după invazia Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană și-a schimbat atitudinea și cererile Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a deveni state-candidate pentru aderare la UE au fost aprobate, însemnând că UE, în principiu, este de acord ca aceste țări să iasă din zona gri. Păstrarea lor în această zonă generează consecințe negative, precum războiul din august 2008 împotriva Georgiei, războiul început pe 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, lucru care nu se va termina niciodată, dacă aceste spații nu capătă hotare foarte clare, a mai precizat Igor Boțan.

Potrivit expertului, în lucrările publicate de unul din foștii consilieri ai lui Putin se vorbește despre cea dea patra fază a imperiului rus. Prima fază începe de la Ivan al III-lea, a două fază este cea a Romanovilor, a treia – bolșevico-comunistă, a patra vizează perioada președintelui rus, Vladimir Putin, care își construiește așa-zisul ”stat durabil”. Igor Boțan a opiniat că președintele Federației Ruse nu vine cu o idee imperială fixă, cum era cea ortodoxă a Imperiului Țarist, dar face această joncțiune dintre cele trei verigi imperiale. „Aceste acțiuni au devenit cauza situației ce se întâmplă acum în regiunea noastră!, concluzionează expertul.

„Noi suntem vizați în modul direct de același ideolog care spune că acum a venit momentul similar cu cel din 1918, când după Tratatul de la Brest-Litovsk, după Războiul Civil, Rusia și-a luat înapoi teritoriile. El consideră că Rusia a fost învinsă în Cel de-al treilea Război Mondial, care a fost Războiul Rece, și acum aceasta își reia înapoi teritoriile”, a declarat expertul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *